dok dodik ne otključa sef

Ko je lud, a ko zbunjen... Ima li iko normalan: Šta zaista piše na službenoj stranici NATO-a?

Front 24.11.19, 20:01h

Ko je lud, a ko zbunjen... Ima li iko normalan: Šta zaista piše na službenoj stranici NATO-a?
Na službenoj stranici NATO saveza navodi da su zemlje sudionice MAP-a Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija, što je otvorilo raspravu je li u BiH aktiviran MAP i prije nego je dokument poslan u Brisel

 

 


Neće biti aktivacije MAP-a, ponovio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, uz opasku da neće biti aktivan ni usvojeni Program reformi sve dok ne bude imenovan novi saziv Vijeća ministara BiH. 


Međutim, na službenoj stranici NATO saveza navodi da su zemlje sudionice MAP-a Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija, što je otvorilo raspravu je li u BiH aktiviran MAP i prije nego je dokument poslan u Brisel.


Premda je Program reformi, kako se tvrdi, zaključan u sefu, za mnoge nema sumnje da je to zapravo ANP. Ide se i dalje u ocjenama, pa se tvrdi da je za Bosnu i Hercegovinu već aktiviran i MAP. Dragan Mektić je to pisao na Twitteru, poslije dogovora u Predsjedništvu, pozivajući se na službenu stranicu NATO saveza. A tamo je još u februaru ove godine jasno naznačeno da je BiH već u MAP-u.


Trenutni učesnici su Bosna i Hercegovina i Republika Sjeverna Makedonija.


Dalje se pojašnjava da zemlje sudionice dostavljaju individualne godišnje planove, kako bi se pripremile za moguće članstvo, uz opasku da to ne prejudicira da će se stvarno i dogoditi. Za Milorada Dodika nema dileme - Program reformi neće aktivirati ništa, pa ni MAP.


- Poručujem narodu Republike Srpske da je u ovom dokumentu otvorena vojna neutralnost. Da BiH ne ide u članstvo. Da se ne prejudicira njen status. I da će sve odluke u tom pogledu morati ponovo da se donesu - tvrdi član Predsjedništva iz reda srpskog naroda.


Predsjednica Atlanstkog vijeća Dijana Gupta podsjeća da je sve što je potrebno za MAP Bosna i Hercegovina već uradila.


- Mi smo prethodo sve potpisali kada smo došli do MAP-a. To nam je bila zadnja tačka. Jeste MAP na neki način aktiviran. Ovo je prva faza, a slijedi proces koje su prošle sve zemlje koje su pristupale NATO-u. Mislim da smo sada postigli kredibilitet, gdje ćemo biti shvaćeni kao ozbiljna država, koja želi mir i kolektivnu sigurnost. NATO će to duboko da cijeni - ocjenjuje Gupta.


I zamjenik državnog ministra obrane, Sead Jusić, kada niko nije, u programu N1 je tvrdio da je MAP, tehnički, odavno aktiviran.


- Slanje poziva iz Brisela, koncem prošle godine, tehnički je MAP aktiviran. Nema dalje aktivacije. Ljudi su nam saveznici iz NATO-a, kroz sve ono što rade Oružane snage i Ministarstvo odbrane - kaže Jusić.


To znači da je MAP aktiviran?


- Da. Tim činom poziva da se dostave ANP, oni su izvršili što je tiče NATO Saveta, aktivaciju MAP-a. Oni su nam rekli evo vam čaša vode, do nas hoćemo li uzati tu čašu vode. Da objasnim na najjednostavniji način - ističe za N1 zamjenik ministra obrane BiH.


A Bosna i Hercegovina pozvana je u MAP prije devet godina. Slanjem ANP-a, BiH bi ispunila svoju obavezu kao zemlja sudionica u MAP-u. Usvojeni Program reformi, možda nema kraticu ANP, ali je u suštini to, kaže Zlatko Lagumdžija.


- U tom tekstu nećete naći riječ ANP, po tome možete zaključiti ko je pobijedio. U tom tekstu ćete naći ono što je sadržina ANP-a, odnosno Godišnjeg državnog programa. Da li je dokument državni? Da. Da li je dokument program? Da, i to vrlo precizan. Da li je dokument godišnji? Da. Taj dokument, koliko ja znam, po svom je obimu duži nego isti takav dokument koji se zove ANP Crne Gore i Makedonije zajedno kad su prvi put pisale - pojašnjava Lagumdžija.


Ono što bi trebalo biti najvažnije, smatra vojno-politički analitičar Đuro Kozar, jeste da BiH što prije provede reforme.


- Da dograđujemo politički sistem, ekonomska pitanja, vojsku da reformišemo, da jačamo sigurnost, pogotovo uvezanost policijskih agencija, da jačamo resurse i ljudska prava. To bi inače trebali da radimo, a sada će to ubrzano da se događa, i da se prati i u Briselu i u EU - smatra Kozar.


Baš kao i svaki ANP, i usvojeni Program reformi sadrži pet ključnih oblasti - politika, ekonomija, obrana, sigurnost, vladavina prava.

 

Video prilog gledajte na N1.

 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI