GODINAMA ŠUTNJA, GODINAMA KRIVCA NEMA

Desilo se ponovo, isti rukopis još od marta '92: 'Terorizam' u Mostaru! Opet napadnuto Partizansko spomen groblje!

Front 24.11.19, 09:33h

Desilo se ponovo, isti rukopis još od marta '92: 'Terorizam' u Mostaru! Opet napadnuto Partizansko spomen groblje!
Mi, antifašisti Mostara, nemamo više strpljenja za život u nesigurnosti, za kontinuirane laži i obmane. Mi sigurnosnim organima HNK ne vjerujemo, jer ne djeluju, te nedjelovanjem postaju saučesnici

 

Uoči sutrašnjeg praznika - Dana državnosti BiH, u Mostaru se ponovo dogodio incident, tačnije rušenje i uništavanje Partizanskog spomen groblja. Tim povodom ogorčeno reagiranje uputili su članovi UABNOR-a Mostar, koji ovaj napad kvalifiluju kao "teroristički čin", jer je, kako navode, "napad na Partizansko spomen groblje ovim povodom napad na Bosnu i Hercegovinu, a napad na državu na ovakav način je teroristički čin"

 

Saopštenje UABNOR-a Mostar prenosimo u nastavku:


Desilo se ponovo, po ko zna koji put. Opet isti rukopis koji pamtimo još od marta 1992. godine i prvog nasrtaja na Partizansko spomen groblje u Mostaru. 


I uvijek konstatacija da je to djelo neodgovorne grupe maloljetnih huligana. I nikad nema otkrivenih, privedenih, sankcionisanih. 


Godinama šutnja svih koji bi građanima trebali dati odgovore na brojna pitanja koja u vezi sa ovim događanjima imaju.


Međutim, i građansko strpljenje ima granice.
Partizansko spomen groblje je Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a 25. novembar Dan državnosti, dakle državni praznik. 
Partizansko spomen groblje je napadnuto i devastirano uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine i najavljene mu posjete tim povodom.


Dakle, napad na Partizansko spomen groblje ovim povodom je napad na Bosnu i Hercegovinu, a napad na državu na ovakav način je teroristički čin.


Zato tražimo od svih državnih agencija i organa da se uključe u rasvjetljavanje ovog terorističkog čina i pravdi privedu izvršioce, ali i inspiratore i podstrekače kontinuiranog atakovanja na državu, unošenja nesigurnosti među građane i podstrekavanje nacionalne mržnje.


Mi, antifašisti Mostara, nemamo više strpljenja za život u nesigurnosti, za kontinuirane laži i obmane. Mi sigurnosnim organima HNK ne vjerujemo, jer ne djeluju, te nedjelovanjem postaju saučesnici.


Ne preostaje nam ništa drugo no da se samoorganizujemo i stavimo u funkciju odbrane Bosne i Hercegovine, kad to neće oni koje plaćamo da nam obezbijede siguran život i zaštitu, kako pojedinačne, tako i zajedničke imovine. 


Ako budemo prisiljeni mi ćemo to uraditi, a za posljedice će odgovarati oni koji, već desetljećima, urušavaju našu domovinu. Odbrana države od terorizma, od koga god dolazio, je čin najvećeg patriotizma. Mi ih se ne bojimo.


Smrt fašizmu- sloboda narodu! - navodi se u saopštrenju UABNOR-a Mostar.


Podsjećamo, ovo nije prvi put da se Partizansko spomen obilježje u Mostaru nalazi na meti huligana, a obično se to dešava uoči ili tokom obilježavanje antifašističkih praznika u Bosni i Hercegovini. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto:Bljesakinfo)

BLIN
KOMENTARI