FOTO/ NEMA VRDANJA DOK JE DODIKA

Policija RS-a okomila se na igračke i uhapsila aktivistu ReStarta Stefana Blagića: Kako su plišane lutke prekršile zakon?!

Hronika 23.11.19, 14:04h

Policija RS-a okomila se na igračke i uhapsila aktivistu ReStarta Stefana Blagića: Kako su plišane lutke prekršile zakon?!
Članovi ReStarta danas su se okupili u želji da u centru Banje Luke održe simboličan “Protest bez ljudi”, no čim su stugli, pripadnici MUP-a RS su im odmah prišli i zatražili da se udalje

 

 


Protiv Stefana Blagića, koji je danas priveden, nakon što je odbio da postupi po policijskom naređenju, bit će podnesen izvještaj o prekrašaju Osnovnom sudu u Banjoj Luci.


Nakon što bude saslušan, bit će pušten u zakonskom roku, rekla je Feni portparolka banjalučke policije Danijela Mučibabić.


Bit će prekršajno sankcionisan shodno zakonu o javnom okupljanju i javnom redu i miru.


On je lišen slobode jutros oko 10 sati, kada je organizovao javni skup na Trgu Krajine, a koji shodno Zakonu o javnom okupljanju nije prijavio nadležnom organu.

 

policija-rs-igracke


- Osoba je privedena, nakon što je odbio da postupi po policijskom naređenju da su on i drugi okupljeni aktivisti dužni da se raziđu, jer javno okupljanje nije prijavljeno - saopćeno je iz Policijske uprave Banja Luka.


Blagić, koji je predsjednik Udruženja građana „ReStart” na Trgu Krajine u Banjoj Kuci s nekoliko članova grupe “Pravda za Davida“ održao performans.


Nakon što se oglušio na upozorenja policije da okupljanje ne može biti održano jer nije najavljeno u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju ni policiji ni nadležnoj službi grada Banja Luka, Blagić je priveden, javlja Fena.


Inače, članovi ReStarta danas su se okupili u želji da u centru Banje Luke održe simboličan “Protest bez ljudi”, no čim su stugli, pripadnici MUP-a RS su im odmah prišli i zatražili da se udalje.


U istom trenutku je uhapšen i Blagić, koji se raspravljao sa policajcem traživši da mu objasni kako su prekršili zakon jer su “okupljene” samo igračke, zbog čega ga je odvela policija.

 

policija-rs-igracke2


Zanimljivo je da su članovi pokreta ReStart na trg iznijeli igraške koje su držale transparente.


Povod za ovaj simboličan protest je, kako kažu organizatori, zabrana okupljanja, zabrana organizovanja peticija kao i mnoge kazne koje članovi ove grupe dobijaju, prenosi portal Buka.

 

(FENA/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto:FB Gerila)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI