Eksperimentalna metoda koja budi novu nadu

Ljekari prvi put stavili ljude u stanje umrlosti, nisu rekli jesu li preživjeli

Nedjeljni magazin 21.11.19, 09:26h

Ljekari prvi put stavili ljude u stanje umrlosti, nisu rekli jesu li preživjeli
Liječnici su ovu eksperimentalnu metodu, koja ima službeni naziv - hitna prezervacija i oživljavanje (eng. emergency preservation and resuscitation, EPR), provodili na ljudima koji su stigli u Medicinski centar Univerziteta Maryland s akutnom traumom

 

Ljekari su prvi put u sklopu kliničkih testiranja stavili pacijente u stanje umrlosti (eng. suspended animation).

 

Samuel Tisherman, s Medicinskog fakulteta Univerziteta Maryland, rekao je za New Scientist da je njegov tim stavio najmanje jednog pacijenta u suspendiranu animaciju, odnosno u stanje umrlosti. No, nije otkrio koliko je njih preživjelo ovo testiranje.

 

Ohladili osobu na 10 do 15°C

 

Liječnici su ovu eksperimentalnu metodu, koja ima službeni naziv - hitna prezervacija i oživljavanje (eng. emergency preservation and resuscitation, EPR), provodili na ljudima koji su stigli u Medicinski centar Univerziteta Maryland s akutnom traumom, poput ozljeda uzrokovanih vatrenim oružjem ili ubodnih rana, i doživjeli srčani zastoj.

 

Bili su u situaciji da im je srce prestalo kucati i da su izgubili ogromne količine krvi te su imali manje od 5% vjerovatnoće preživljavanja. Tako malu vjerovatnoću preživljavanja imali su čak i u slučaju hitne intervencije i operacije jer su za nju imali samo desetak minuta vremena prije nego dođe do kliničke smrti.

 

Tokom postupka EPR-a, liječnici su zamijenili svu krv pacijenata s ledeno hladnom fiziološkom otopinom i time njihova tijela brzo ohladili na oko 10 do 15°C. Moždana aktivnost pacijenata ubrzo je gotovo u potpunosti prestala. Ljekari su zatim s rashladnog sustava isključili pacijente, koji bi se inače proglasilli mrtvima, i njihova tijela premjestili u operacijsku dvoranu.

 

Dobili mnogo više vremena za operaciju

 

Hirurzi su tim postupkom dobili dva sata, a ne samo nekoliko minuta vremena, da saniraju ozljede pacijenata prije nego što se oni zagriju i srce im se ponovno pokrene. Tisherman je rekao kako će rezultate testiranja objaviti do kraja 2020. godine.

 

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je testiranje ove metode uprkos tome što se ne zahtijeva pristanak pacijenta. Razlog tome je što pacijent u pitanju ionako ima ozljede koje su vrlo vjerovatno kobne te ne postoji alternativna tehnika liječenja.

 

Istraživanja na životinjama pokazala su da su uspješno reanimirane svinje koje su bile ohlađene na tri sata i kojima su u tom periodu sanirane ozljede.

 

"Shvatili smo da je vrijeme da to isprobamo na pacijentima“, rekao je Tisherman.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI