Predstavljena knjiga u Zagrebu

Skandal na pomolu: Zašto Kljujićeva ‘Izdaja Bosne’ uznemiruje stare duhove?

Front 19.11.19, 19:41h

Skandal na pomolu: Zašto Kljujićeva ‘Izdaja Bosne’ uznemiruje stare duhove?
Kao povod za udaljavanje ‘Zagreba i Sarajeva’ navedene su vrlo atraktivne Napretkove nekretnine u Zagrebu kojima HKD Napredak raspolaže, a tadašnji predsjednik HKD Napretka Franjo Topić optuživan je za pronevjeru novca iako su sva financijska izvješća pokazivala njihovu neosnovanost, no unatoč tome nastala je prava hajka i blaćenje dugogodišnjeg predsjednika Napretka

 


Predstavljanje knjige ‘Izdaja Bosne’ u zagrebačkoj podružnici HKD Napredak, autora Stjepana Kljujića, bivšeg predsjednika HDZ-a BiH i hrvatskog član Predsjedništva BiH iz ratnog perioda, potvrdila je kritičke stavove autora prema tadašnjoj vlasti u Republici Hrvatskoj. Kljujić je i bivši savjetnik Dragana Čovića tijekom njegovog mandata kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH prema čijoj politici također ima vrlo kritičke stavove, piše Dnevni list.

 

Međutim, predstavljanje njegove knjige u Zagrebu pokazalo je i dalje tinjajuće animozitete zagrebačke podružnice prema sarajevskoj središnjici najuspješnijeg hrvatskog kulturnog društva, između ostalog i prema bivšem predsjedniku prof. dr. Franji Topiću, iako je on sada počasni predsjednik HKD Napredak.

 

Umjesto polemiziranja o ‘Izdaji Bosne’ – pravdanje

 

Kljujićeva ‘Izdaja Bosne’ bila je predstavljena i u Sarajevu i jedan od promotora bio je upravo Topić, dok je u Zagrebu predstavljena u Napretkovom kulturnom centru sa promotorima prof. dr. Ivom Bancem, Zlatkom Topčićem kao i samim autorom.

 

Skandal se nazirao nakon svojevrsnog pravdanja u vidu priopćenja za javnost HKD Napredak Zagreb da promocija “nije u njihovoj organizaciji” te da “ne dijele ranije izrečene tvrdnje i stavove samog autora”, a za koje su “pretpostavili da će ih biti u nekom obliku”. “Jedna od tih izjava gospodina Kljujića, je i ta kako je Zagreb, između ostalog, ‘krvnik Hrvata u BiH'”, priopćeno je iz zagrebačkog Napretka naglašavajući stav da “službeni Zagreb u najdramatičnijim razdobljima i za BiH i za Hrvate, ali i ostale konstitutivne narode i građane te zemlje, kao i danas, bio i ostao isključivo prijatelj i partner, a ne krvnik”.

 

Međutim, Kljujićeva knjiga ‘Izdaja Bosne’ jedna je od rijetkih, ili čak jedina, zbog koje se ovako reagiralo, iako su u Napretkovom kulturnom centru do sada predstavljeni brojni književni uradci sa također snažnom političkom konotacijom.

 

“Ističemo kako Napretkov kulturni centar, ne bi trebao biti mjesto za politikantske predstave za javnost, a čiji su ciljevi  dnevnopolitički senzacionalizam i besprizorno izvrtanje povijesnih činjenica. Uvjereni smo kako će Središnja uprava HKD Napredak Sarajevo na čelu s predsjednikom Nikolom Čičom, donijeti nove poglede, vizije, projekte, te da ćemo u našem sveukupnom djelovanju baviti sadašnjošću, odnosno, skrbiti za našu zajedničku budućnost, kako Hrvata u BiH, tako i BiH i njenog sveukupnog društva i njegovih sastavnica”, stoji u njihovom priopćenju gdje se nazire i nastavak konstante animoziteta i kritika prema bivšem, a sada počasnom predsjedniku Franji Topiću.

 

Umjesto činjeničnog i demokratskog polemiziranja oko stavova autora knjige koje nerijetko dijele i mnogi hrvatski političari, generali HV-a ali i hrvatski branitelji o ratnom prepuštanju Bosanske Posavine, uslijedilo je nesvakidašnje “pravdanje”.

 

Topić i dalje meta

 

Naime, za podsjetiti je da je posljednjih nekoliko godina vladao pravi rat između dva Napretka, Središnjice Napretka u Sarajevu i HKD Napredak-Zagreb. Sarajevska središnjica zagrebački Napredak je optuživala za razjedinjavanja Napretkove obitelji te da se od iste razdvojila, a donesena je i odluka Središnje uprave i Skupštine HKD Napredak, da se udruzi na čijem je čelu Miljenko Puljić, zabrani upotreba imena i znaka HKD Napredak.

 

Kao povod za udaljavanje ‘Zagreba i Sarajeva’ navedene su vrlo atraktivne Napretkove nekretnine u Zagrebu kojima HKD Napredak raspolaže, a tadašnji predsjednik HKD Napretka Franjo Topić optuživan je za pronevjeru novca iako su sva financijska izvješća pokazivala njihovu neosnovanost, no unatoč tome nastala je prava hajka i blaćenje dugogodišnjeg predsjednika Napretka.

 

Unatoč tome, Topiću se nastavljaju dodjeljivati međunarodna priznanja, a neka od najnovijih je i prestižna talijanska nagrada ‘Cardinal Crescenzio Sepe’ za njegovo zauzimanje za mir i zaštitu katolika od dramatičnih etničkih i vjerskih čistki u BiH.

 

U ime Biskupske konferencije Topić je bio predsjednik Glavnog odbora Katoličke crkve za obilježavanje ‘Velikog jubileja 2.000 godina kršćanstva’, uz kardinala Puljića bio je i član Vatikanskog povjerenstva za Međugorje iz BiH, kao i član nekoliko međunarodnih predsjedništava među kojima je i Europski centar za radnička pitanja itd. Upravo je Topić jedan od najzaslužnijih za spomenik Pape Ivana Pavla II u Sarajevu, dok su protiv ovog projekta bili i pojedini i vrlo ”istaknuti” Hrvati. No, s druge strane kritizira ga se da je “probosanski orijentiran”, ma što to trebalo značiti i unatoč činjenici da je među najtraženijim europskim intelektualcima.

 

Knjiga ‘Izdaja Bosne’, autora s kojim se i Topić razmimoilazio u mnogim stavovima, pokazala je da ovi animoziteti i dalje traju. No, novoizabrani predsjednik HKD Napredak dr.sc.Nikola Čiča također je najavio da će nastaviti putem Napretkovih predsjednika Antuna Tandarića, Ante Alaupovića i Franje Topića koji su Napredak vodili kao perjanicu demokratičnosti protiv jednoumlja i totalitarizma. Hoće li se zbog toga i novi predsjednik uskoro naći na “tapetu” ostaje za vidjeti.

 

Banac: Kljujić otvara pitanje problema položaja Hrvata u BiH

 

Na zagrebačkom predstavljanju knjige ‘Izdaja Bosne’, promotori su se složili da bez angažmana Stjepana Kljuića Hrvati u BiH ne bi izišli na referendum o neovisnosti BiH 1. ožujka 1992. godine. Topčić je podsjetio da je 1100 Bošnjaka u Domovinskom ratu poginulo za neovisnu Hrvatsku, ali je naglasio i da je “velikosrpska ideja živa, neugasla, kratka i nadomak Zagreba” te da “čeka novi splet okolnosti i preslojavanja svjetske moći”. Banac je naglasio da je “tragika politike Franje Tuđmana u tome jer je pustio da Beograd kontrolira BiH”.

 

“Zbog te politike je patila i još uvijek pati. Ulazimo u fazu posttuđmanovskih tabua jer dugo vremena nismo pričali o BiH nego tek kroz par vrlo jeftinih fraza. Nikada nije točno definirano u čemu problem položaja Hrvata u BiH, ali se ta fraza neprestano vrti i rotira. Nitko ozbiljan u političkom životu ne daje konkretna rješenja. Zato je dobro da Kljuić još jednom otvori to pitanje. Tužna situacija je u BiH. Tko vlada njome? Putinova Rusija je plodno tlo ne samo Dodiku, nego i što je tragično u vodstvo bh. HDZ-a je satelit satelitovog satelita srpske politika koja će BiH pretvoriti u satelit Rusije”, zaključio je Banac.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI