odšteta veća od 750 miliona dolara

Morali pristati na Volkswagenove 'nepoštene uslove i cijene' ili bankrotirati: Prevent tuži njemački gigant

Biznis Klub 19.11.19, 13:10h

Morali pristati na Volkswagenove 'nepoštene uslove i cijene' ili bankrotirati: Prevent tuži njemački gigant
Kompanija, koja traži odštetu veću od 750 miliona dolara, saopštila je kako je Volkswagen nakon skandala sa dizel emisijama iskoristio svoju tržišnu snagu da izvrši pritisak na manje dobavljače i zaustavi bilo koje akvizicije kako bi smanjio troškove

 

 

 

Dobavljač dijelova za njemačkog Volkswagena, Prevent Group, u ponedjeljak je podnio tužbu u kojoj se navodi da je njemački proizvođač automobila koristio antikonkurentne taktike za otežavanje poslovanja većih dobavljača poput njihove kompanije u korist manjih suparnika u Sjedinjenim Državama.


U tužbi podnesenoj pred američkom Okružnom sudu u Detroitu, dobavljač auto dijelova navodi da je Volkswagen izvukao pismena priznanja od dobavljača da ne prodaju svoje kompanije Prevent Groupu, piše Reuters.


Volkswagen nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.


Kompanija, koja traži odštetu veću od 750 miliona dolara, saopštila je kako je Volkswagen nakon skandala sa dizel emisijama iskoristio svoju tržišnu snagu da izvrši pritisak na manje dobavljače i zaustavi bilo koje akvizicije kako bi smanjio troškove.


Volkswagenovi dobavljači nižeg nivoa nisu imali drugog izbora osim da pretrpe bankrot ili pristanu na Volkswagenove "nepoštene uslove i cijene", navodi Prevent u izjavi.


U 2016. godini, Volkswagen i dva njegova dobavljača, u sklopu Preventa, razriješili su spor oko ugovora koji je pogodio proizvodnju u više od polovine njemačkih fabrika proizvođača automobila i prijetio da će narušiti njegov oporavak od skandala sa dizel emisijama.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI