Njen suprug, Senad Avdić iz Gornje Maoče, poginuo u borbama

Dora Bilić u izbjegličkom kampu u Siriji čeka novu državu, ne želi kući: 'Ne druži se sa ženama s Balkana...'

Hronika 19.11.19, 08:29h

Dora Bilić u izbjegličkom kampu u Siriji čeka novu državu, ne želi kući: 'Ne druži se sa ženama s Balkana...'
Nema podataka nalaze li se Dora i dijete na popisu 260 državljana BiH čiji je povratak najavio ministar Mektić

 

Protekle sedmice objavljen je podatak da se u izbjegličkim i zarobljeničkim kampovima u Siriji trenutno nalazi 260 državljana Bosne i Hercegovine, od čega sto muškaraca, ostatak čine žene i djeca, piše Slobodnadalmacija.hr.


Iznio ga je Dragan Mektić, još aktualni državni ministar sigurnosti BiH.

 

- Naša zemlja dozvolit će povratak državljanima BiH koji su trenutačno smješteni u kampovima u Siriji. To je obveza vlasti BiH, a svi počinitelji kaznenih djela povezanih s terorizmom bit će predmet istraga i optužnica – izjavio je Mektić, uz napomenu da će se prihvatiti samo one osobe za koje se utvrdi da su državljani BiH.

 

- Žene će se tretirati u skladu s međunarodnim pravom, ali će i sve one koje su bile pripadnice ISIL-a, pa čak i ako su obavljale pomoćne poslove, odgovarati pred pravosuđem BiH i u skladu sa zakonima – još je dodao.

 

Kako piše Slobodna Dalmacija, sam Mektićev podatak o 260 osoba koje bi se trebale vratiti u BiH je uskoro demantirao Dnevni avaz, poznat po svojim dobrim vezama u obavještajnim strukturama, a čiji je i sam vlasnik Fahrudin Radončić nekada bio ministar sigurnosti.

 

Avaz, naime, tvrde da institucije u BiH uopće nemaju tačne podatke koliko je njihovih državljana zarobljeno u Siriji, a ratovali su za tzv. Islamsku državu.

 

Za samog Mektića kažu da nije precizirao na osnovi čega iznosi informaciju o 260 ljudi, a pogotovo da nije u pravu kada tvrdi da ih je BiH spremna primiti.

 

Isti list podsjeća na to da su u razmaku od nekoliko dana iz Predsjedništva BiH izišle dvije posve oprečne brojke: po jednoj je u pitanju 350 državljana, a u drugoj se navodi njih tri i pol puta manje, odnosno - sto.

 

- I stručnjaci iz oblasti terorizma pozivaju se na različite podatke i barataju cifrom o manje od 300 državljana. Tako je već godinama. No, kada su u pitanju žene i djeca, njihov broj je također veći od 150. Samo u Siriji, prema podacima sigurnosnih agencija, nalazi se više od 50 djece – navodi se u Avazu.

 

Kako piše Slobodna Dalmacija, Hrvatskoj bi u ovom kontekstu bila vrlo interesantna sudbina porodice pokojnog Senada Avdića Čađe. On se 2012. godine, nakon što su se upoznali u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog, oženio hrvatskom državljankom Dorom Bilić. Nedugo potom zajedno su preko Sandžaka i Turske završili u Siriji, tačnije u gradu Raki. Nakon njenog pada sele se u novu prijestolnicu ISIL-a, Al-Mayadin u istočnoj Siriji. Avdić je poginuo boreći se za kalifat u obližnjem Iraku, a iz braka s Dorom Bilić ostala je djevojčica, koja bi danas trebala biti u dobi između šest i sedam godina.

 

Nema podataka nalaze li se Dora i dijete na popisu 260 državljana BiH čiji je povratak najavio ministar Mektić. Njih dvije još borave u kampu Al Hol, gdje dijele sudbinu još nekoliko desetaka hiljada žena, djece i bivših ratnika. Nakon što su novinari Slobodne Dalmacije istu informaciju dobili u augustu, ona je potvrđena i ovih dana. Stigla im je preko posrednika od jedne od žena porijeklom iz BiH, koja se također našla u vrlo sličnoj situacija kao Dora.

 

- Što se tiče sestre (tako se međusobno nazivaju stanovnice kampa, op.a.), ja ne znam tačno što je njen cilj, ali po svemu što vidim mislim da ne želi nigdje ići odavde. Ona želi novu dewlu (državu, op.a.) i čeka je ovdje - glasila je poruka iz Al-Hola.

 

Bio je interesantan podatak da se Dora bavi poslom za koji se školovala dok je boravila u Londonu i pohađala Fizijatrijsku akademiju.

 

- Ona je fizioterapeut, pa tako je žene zovu za masažu. Inače, u zadnje vrijeme jako malo vremena provodi sa ženama s Balkana, mahom je sa Sirijkama. Promijenila je i ime, jer se ne želi vraćati - preneseno je novinarima Slobodne Dalmacije.

 

O njenom statusu hrvatske vlasti, uprkos nizu upita, pa i zamolbi za diplomatsku pomoć koju je podnijela porodica, proteklih mjeseci nisu se željele oglašavati. Formalno je vjerovatno još državljanka RH, jer ISIL nikada nije bio priznat, dok državljanstvo BiH teško da je mogla zatražiti iz ratnoga pakla Sirije.

 

Što se djeteta tiče, vjerovatno nema nijedan pasoš, poput hiljada drugih rođenih u tzv. kalifatu. U takvim slučajevima, prema onome što je iznio Mektić, utvrđena je procedura koje će prethoditi deportaciji i morat će se tačno utvrditi ko su biološki roditelji i imaju li djeca pravo na državljanstvo BiH.

 

U BiH je, inače, prva tura povratnika trebala stići početkom oktobra. U njoj se nalazilo devet muškaraca i jedno trogodišnje dijete, ali je odgođena u posljednji tren zbog turske ofanzive na sjever Sirije. Sada se ista priča ponovno aktualizirala, ali se čini da niko od dužnosnika, bez obzira na to kojoj strani u BiH pripadali, ne bi imali ništa protiv nove odgode.

 

Samo neka dođu kući

- Moj je dojam da su se naše vlasti toliko uspetljale, da ne kažem uzlagale, da više i ne znaju što su prije govorile - kaže za Slobodnu Dalmaciju D.A. (puni podaci poznati redakciji), čija je sestra zajedno sa suprugom završila u Siriji.
Već godinama pokušava učiniti sve što je u njenoj moći da bi je, zajedno s djecom, iščupala iz kampa Roj. Uvjeti boravka i života tamo su daleko podnošljiviji nego u Al-Holu.
- Ako ništa drugo, radi se o nekih 1200 ljudi, a ne 28 hiljada. Šatori u kojima žive nisu direktno na zemlji kao dolje u Holu. Prije nekoliko dana sestra mi je javila da su im Amerikanci donijeli zimsku odjeću i obuću za djecu – priča.
Ne gubi nadu, a održava je i pozitivan stav sestre dok telefonski razgovaraju.
 
- Pa valjda će ih prebaciti jednog dana?! Ne mogu ih vječno držati. Ovo traje već dvije godine, ali moja seka čvrsto vjeruje da će se vratiti kući. U normalan život i okruženje, što je najvažnije, operiran od ISIL-a. Vjerujte da mi je to najbitnije - kazala nam je D.A.

 

 

 

(Slobodnadalmacija.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI