Uputio protest zbog Nobelove nagrade

Kakav diplomatski gaf Željka Komšića: Švedska vratila pisma upućena kralju, nećete vjerovati zbog čega

Front 18.11.19, 14:12h

Kakav diplomatski gaf Željka Komšića: Švedska vratila pisma upućena kralju, nećete vjerovati zbog čega
Ambasada BiH u Švedskoj, koja je u ovom slučaju bila samo poštar, Komšićeva pisma je proslijedila Ministarstvu inostranih poslova Švedske odmah po prijemu

 

Pisma koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio kralju Kraljevine Švedske Karlu XVI Gustavu vraćena su u Sarajevo zbog toga što nisu bila na engleskom jeziku, saznaje Srpskainfo iz diplomatskih izvora.

 

Podsjećamo, nakon što je Peter Handke dobio Nobelovu nagadu za književnost, Komšić je u znak protesta uputio pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu.

 

peter-handke

 

Nakon njegove reakcije u medijima, Komšić mu je pisao ponovo.

 

Međutim, medijima tada nije saopšteno da je predsjedavajući Predsjedništva BiH oba puta ta ista pisma pokušao da pošalje i švedskom kralju, ali u svakom slučaju ona još nisu ni stigla do njega zahvaljujući diplomatskom gafu Komšića ili nekoga od njegovih saradnika koji službenu diplomatsku poštu nisu uputili na engleskom jeziku.

 

Ambasada BiH u Švedskoj, koja je u ovom slučaju bila samo poštar, Komšićeva pisma je proslijedila Ministarstvu inostranih poslova Švedske odmah po prijemu.

 

Međutim, 14. novembra joj je odgovoreno da pisma upućena kralju od 15. i 18. oktobra treba da budu prevedena na engleski jezik. Sada se čeka da Komšićev kabinet to učini.

 

Nije poznato da li je Kraljevska švedska akademija prihvatila Komšićeva pisma, ili su i oni tražili da im budu prevedena.

 

(Srpskainfo.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI