Šokantni detalji akcije 'Pero'

Kako je prikriveni agent SIPA-e postao električar za 1.500 KM, a fakultet završio za 13.500 KM: Cjenkao se za diplomu

Hronika 17.11.19, 18:24h

Kako je prikriveni agent SIPA-e postao električar za 1.500 KM, a fakultet završio za 13.500 KM: Cjenkao se za diplomu
Tužilaštvo USK sumnjiči ih da su izdali na stotine lažnih diploma i oštetili budžet za 200.000 KM, ali pritom zaradili milione maraka

 

Kantonalni sud u Bihaću odredio je jednomjesečni pritvor za deset uhapšenih u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva "Pero", koja je provedena sredinom prošle sedmice, potvrđeno je jučer za Avaz iz Tužilaštva USK.

 

Utaja poreza

 

Pritvor uhapšenima, među kojima je prvoosumnjičeni Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i Skupštine USK te nekadašnji generalni sekretar A-SDA, određen je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, izmjene ili uništavanja dokaza te ponavljanja krivičnog djela.

 

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s pranjem novca, utajom poreza i krivotvorenjem dokumenata, odnosno prodajom diploma osnovne, srednje i visoke škole.

 

Osim Hadžipašića, koji je vlasnik Centra za obrazovanje „Vita plus“ u Cazinu, pritvor je određen i Goranu Laloviću, njegovom saradniku, ali i supruzi Zuhri Hadžipašić, Sadini Šehić, Sulji Suljiću, Asmiru Nuhiću, Ismeti Kovačević, Nermini Ćivić, Selmiru Haurdiću i Senadu Ćoraliću.

 

Tužilaštvo USK sumnjiči ih da su izdali na stotine lažnih diploma i oštetili budžet za 200.000 KM, ali pritom zaradili milione maraka.

 

Iz izvora bliskih Tužilaštvu USK Avaz otkriva šokantne detalje iz istrage, koji su uz pomoć prikrivenih istražitelja SIPA-e razotkrili ovu kriminalnu grupu koja je godinama „štampala diplome“.

 

Naime, kako je rečeno novinarima Avaza, jedan od prikrivenih istražitelja SIPA-e za svega osam dana dobio je diplomu osnovne škole, a diplomu električara, koju je platio svega 1.500 maraka, za mjesec.

 

Sve snimio

 

Pritom je ovaj istražitelj snimio svaki korak koji je poduzeo. No, vrhunac je bio, kaže Avazov sagovornik, kada su dva istražitelja SIPA-e otišla da „izganjaju“ diplomu Ekonomskog fakulteta. Dobili su je u roku od dva mjeseca, bez ijednog dana studiranja.

 

Platili su fakultetsku diplomu 13.500 maraka. Prvo im je traženo 15.000 KM, ali su se oni cjenkali.

 

- Ovo je kriminal neviđenih razmjera. Mi idemo dalje. Sada se provjerava koji su profesori potpisali ocjene. Pogotovo što su ove diplome naručivali i policajci. Sve ćemo dovesti do kraja – kaže naš izvor upućen od prvog dana u istragu.

 

Palili knjige da sakriju trag

 

Jedna od uhapšenih, kako saznaje Avaz, sve je priznala inspektorima SIPA-e i tužiocima USK. Ona je kazala da je u podrumu jedne ustanove, gdje su štampali diplome, palila u peći knjige o evidenciji studenata kako bi sakrila trag.

 

Ovo je tužiocima bio dovoljan dokaz o kakvoj se grupi radilo i kako su zarađivali milione maraka na lažnim diplomama.

 

Uhapšeni Lalović zvao je prijatelje iz SIPA-e da mu otkriju ko je pod istragom, zbog čega su uhapšeni Predrag Mrđa i Božo Purković.

 

1.000 do 25.000 KM koštale diplome

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI