Iz SNSD-a tvrde

'Otvara se put za bezuslovno formiranje Vijeća ministara BiH, moguće je da ćemo brzo konstituisati vlast'

Front 16.11.19, 14:22h

'Otvara se put za bezuslovno formiranje Vijeća ministara BiH, moguće je da ćemo brzo konstituisati vlast'
Na pitanje da li Godišnji nacionalni plan (ANP) za NATO više nije uslov, Radmanović je na koferenciji za novinare rekao da je ANP tehničko pitanje za ukupne reforme u BiH te da nije trebao da bude uslov

 

Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović tvrdi da se otvara put za jednu drugu vrstu razgovora, koji može omogućiti formiranje Vijeća ministara BiH, kako kaže, bezuslovno.

 

Moguće je, navodi, da se u narednom periodu brzo postigne dogovor u vezi s konstituisanjem Vijeća ministara i samim tim završetka posla oko konstituisanja vlasti u BiH.

 

SNSD, kaže, ostaje pri stavu da niko ne može postavljati uslove za formiranje Vijeća ministara.

 

Na pitanje da li Godišnji nacionalni plan (ANP) za NATO više nije uslov, Radmanović je na koferenciji za novinare rekao da je ANP tehničko pitanje za ukupne reforme u BiH te da nije trebao da bude uslov.

 

-Ako je ANP vezan za MAP, to ne možemo usvojiti. Samo ono što piše u dokumentu, koje jesu reforme koje su već u toku i kojima ne možemo da stignemo, naprimjer, Srbiju, ne bi trebalo da budu sporne. Naravno da će to uvijek biti predmet razgovora s partnerima s kojima formiramo vlast. Oni su izmislili da je to uslov, mi mislimo da to ne treba da bude uslov. Čini nam se da ima načina da to pitanje prevaziđemo – ustvrdio je Radmanović.

 

On je pozvao na povlačenje Prijedloga izmjena Poslovnika Predstavničkog doma parlamenta BiH, koje su inicirala po dva poslanika SDS-a i PDP-a, jer je, kako tvrdi, na štetu RS.

 

Radmanović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, tvrdi da je SNSD tek jučer, nakon godinu dana, imenovao svoje kandidate za parlamentarne komisije, jer su se SDS i PDP "odlučili da, protivno interesima RS, izmijene Poslovnik i ostave mogućnost nekom drugom da mimo volje građana RS, upravlja parlamentom BiH“.

 

Najavio je da će SNSD u narednom periodu predložiti i članove u komisije Doma naroda, te dodao da je važno da se formiraju i zajedničke komisije.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI