Oglasili se sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu

'Mi ministricu Bogunić ne optužujemo za pristrasnost. Razumijemo da se ova hrabra i poštena žena bori...'

Front 15.11.19, 18:00h

'Mi ministricu Bogunić ne optužujemo za pristrasnost. Razumijemo da se ova hrabra i poštena žena bori...'
Vlada, koja za sebe očigledno smatra da je nepristrasna za razliku od Zinete Bogunić, nepristrasno je dozvolila da na sjednici sjedi, učestvuje i govori Rifat Škrijelj. I ranije se to dešavalo. On je, izgleda, neki pridruženi član vlade, povezan s njom posebnim nevidljivim vezama

 

Medicinski fakultet u Sarajevu danas se oglasio saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

 

- Juče je Vlada Kantona Sarajevo razmatrala zahtjev Univerziteta u Sarajevu i odlučila da zabrani nadležnom ministru, Zineti Bogunić, da raspravlja o žalbi Univerziteta protiv odluka Inspekcije za visoko obrazovanje, koju je istoj toj Zineti Bogunić uputio Univerzitet.

 

Dakle, Vlada je odlučila da njena članica Zineta Bogunić ili u krvnom srodstvu sa strankom, tj. Univerzitetom, ili je usvojilac odnosno usvojenik stranke , tj. Univerziteta, ili je Vlada izrazila sumnju u nepristrasnost ministrice. Ne znamo, ali biće da je ovo zadnje.

 

Naravno da bi nakon takve odluke svaka druga vlada dala ostavku. Ako se članu vlade ne može vjerovati da će poštovati zakon, a da pri tome taj član nije na licu mjesta kažnjen, udaljen, zatvoren ili šta već treba, i da pri tome taj isti član svakodnevno po osam i više sati odlučuje o primjeni zakona, može li se vjerovati da taj član vlade ne krši zakon svaki dan, ili da zakone ne krše i drugi, ili svi ostali članovi vlade? Vlada koja samu sebe proglasi sumnjivom, što je ova vlada juče uradila, mora znati da je nakon toga baš svaka njena odluka sumnjiva, i da baš svaku treba preispitati.

 

Moramo priznati da nikad nismo čuli da se traži i dobije izuzeće iz postupka za nekog ministra. Istina, jednom u Crnoj Gori, prije tri godine, vlada je izuzela ministra unutrašnjih poslova iz odlučivanja u nekom disciplinskom postupku, ali je poslije sud promijenio tu odluku.

 

Biće zanimljivo vidjeti obrazloženje ovakve odluke. Nije ga moguće sakriti. Šta će reći? Ministrica Bogunić je pristrasna, jer je inspekcija pronašla da rektor Rifat Škrijelj neprestano krši zakon i obrazložila koje zakone i kako krši? Pristrasna je jer samo pominjanje da Škrijelj nije bezgriješan znači da joj je pomućen razum od mržnje? Pristrasna je politički? Pa svi znaju da ni ona, a ni niko iz uprave Medicinskog fakulteta nije biti je bio član nijedne stranke, dok Škrijelj jeste, i to nekoliko stranki. Teško je biti politički pristrasan prema njemu, čak i kad se neko bavi politikom, jer je on svuda i u svakoj politici.

 

Naprotiv, lako bi se moglo dokazati da je Zineta Bogunić pristrasna u korist Rifata Škrijelja. Prije skoro pola godine dobila je crno na bijelo, dokaze, nalaze i odluke nadležnog organa državne uprave da je Škrijelj najmanje 5 puta prekršio zakon. Nije osporila te nalaze i odluke, jer to nije bilo moguće, ali nije ni poništila Škrijeljova nezakonita akta, nije ga kaznila, nije tražila njegovu smjenu, a sve to je morala po zakonu, jer je sve to direktna nadležnost, odgovornost i obaveza njenog ministarstva. Medicinski fakultet je tražio da bar nešto uradi, ali ništa se nije desilo. Usput, od nje nikad niko nije čuo lošu riječ o Škrijelju, a moglo bi se pričati danima.

 

Međutim, mi je ne optužujemo za pristrasnost. Razumijemo da se ova hrabra i poštena žena bori, u okruženju i okolnostima u kojima se nalazi, kako i koliko najbolje može za zakon i pravdu. A okruženje i okolnosti u kojima ona to radi najbolje su se pokazali juče, na sjednici vlade.

 

Vlada, koja za sebe očigledno smatra da je nepristrasna za razliku od Zinete Bogunić, nepristrasno je dozvolila da na sjednici sjedi, učestvuje i govori Rifat Škrijelj. I ranije se to dešavalo. On je, izgleda, neki pridruženi član vlade, povezan s njom posebnim nevidljivim vezama. ‘Ako padnem ja, pašće i ova vlada’, često govori. Ne razumijemo tu uzročno-posljedičnu vezu, ali valjda to znači da ga vlada nekako mora zadržati na funkciji i pored svekolikog kriminala, inače se ni vladi dobro ne piše. S druge strane, rektoru je zakonom izričito zabranjeno da se bavi politikom. A šta je ‘Ako padnem ja, pašće i ova vlada’? Recitacija iz djela nepoznatog pjesnika? Ili su te veze s vladom neke nepolitičke, recimo zdravstvene prirode? Ili je ipak to zakonom zabranjena politika na Univerzitetu?

 

Na kraju, imamo jedno tehničko pitanje. Ako vlada, dakle država, dozvoljava nezadovoljnoj stranci u postupku da bira ko će biti drugostepeni organ koji će odlučivati o njenoj žalbi, kakv je smisao postojanja  nadležnih državnih organa? I, važi li to za svakoga? Ako važi, ideja nije loša. Kad vas neko uhvati u prekršaju ili kriminalu, samo kažete: ‘Neću ja u tužilaštvo. Tamo mene ne vole. Hoću da o meni odlučuje Institut za mjeriteljstvo, to je isto državni organ.’ I, eto vlade, donosi odluku.

 

Poslije ovakve odluke vlade morala bi se ukinuti inspekcija za visoko obrazovanje. Čemu ona sad služi? Samo za one koji nisu organski povezani s vladom?

 

Da zaključimo: stvar je vrlo jasna. Škrijelj i Upravni odbor Univerziteta su uhvaćeni kako krše zakon. Naloženo im je da ponište nezakonita akta i da plate prekršajne kazne. Na rješenje su se, po zakonu, mogli žaliti Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i mlade kao drugostepenom organu. To su uradili, ali znaju da bi Zineta Bogunić u rješavanju njihove žalbe opet postupila po zakonu. I vlada im je izašla u susret, na osnovu Škrijeljove priče kako je Zineta Bogunić protiv njega. Sad već znamo da će vrlo brzo njihova žalba biti pozitivno riješena - stoji u saopštenju Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI