U porastu tržište nekretnina u BiH

Građevinski bum: Ni masovno iseljavanje i politička nesigurnost nisu utjecali na pad cijena stanova

Biznis Klub 15.11.19, 16:35h

Građevinski bum: Ni masovno iseljavanje i politička nesigurnost nisu utjecali na pad cijena stanova
Posljednih nekoliko godina primjetan je rast cijena stanova u novogradnji na što prvenstveno utiče potražnja ali i sve veći nedostatak građevinskih radnika, koji odlaze u inostranstvo u potrazi za boljom zaradom...

 

U jednoj od nedavnih analiza istaknuto je kako u BiH ni masovno iseljavanje, ni politička nesigurnost, a ni elementarne nepogode – apsolutno ništa nije uticalo na pad cijena stanova.

 

Tržište nekretnina u čitavoj Bosni i Hercegovini je u posljednjih nekoliko godina u blagom porastu. U svim većim gradovima zabilježen je rast izgradnje novih stambenih objekata, a većina stambenih jedinica prodata je i prije završetka gradnje. Također, raste i potražnja za nekretninama starije gradnje, posebno koja su bliže centru, piše Tuzlanski.ba,

 

Stopa rasta se smanjuje

 

Ekonomski analitičar Admir Čavalić uočava promjene kada je u pitanju rast stanogradnje i ekspanzija građevinskog sektora u BiH a kao glavni razlog navodi izlazak iz recesije. Ipak, navodi da tržište nije dinamično i da je pitanje do kada će ekspanzija trajati.

 

“Potrebno je navesti da iako svjedočimo godišnjem rastu stanogradnje u BiH, svejedno stopa navedenog rasta se smanjuje od 2015. godine. Također, prvi kvartal ove godine ostaje nejasan, te ćemo tek na kraju godine imati potpuni uvid u datu situaciju. Porast stanogradnje je rezultat izlaska iz recesije prije nekoliko godina, odnosno blagog optimizma na domaćem tržištu. Građevinski sektor je u fazi ekspanzije, što, između ostalog rezultira povećanim brojem stambenih jedinica. Pritom, još uvijek postoje atraktivne lokacije, naročito u Tuzli,” rekao je Čavalić.

 

Nihad Mujezinović iz Agencije „Tk Nekretnine” navodi da na cijenu kvadratnog metra stana utiče niz faktora, a naselje Stupine i dalje važi za najtraženiju lokaciju u gradu.

 

“Veliki procenat kupaca se odlučuje za stanove u novogradnji ali se skoro u istoj mjeri traže i polovni stanovi na lokacijama koje su bliže centru grada, bez obzira na stanje u kojem se stan nalazi. Pravila nema. Na cijenu kvadratnog metra stana prvenstveno utiče lokacija i potražnja na tržištu, a onda spratnost, stanje u kojem se stan nalazi, raspored prostorija ali i drugi faktori. Najtraženija lokacija u Tuzli su Stupine, koje su ujedno i najskuplja lokacija sa cijenom kvadrata stana od 1.700 KM/m² do 2.300 KM/m², pa i više. Zatim slijede naselja Centar, Bulevar, Slatina, Brčanska Malta i druge. Ove lokacije su blizu centra grada, imaju funkcionalne stanove sa dobrom dispozicijom prostorija i  sve potrebne sadržaje za život u samom naselju. Stanovi na ovim lokacijama su uglavnom starije gradnje, a kupci se odlučuju na adaptaciju stana po svojim mogućnostima i željama”, za Tuzlanski.ba ističe Mujezinović.

 

Posljednih nekoliko godina primjetan je rast cijena stanova u novogradnji na što prvenstveno utiče potražnja ali i sve veći nedostatak građevinskih radnika, koji odlaze u inostranstvo u potrazi za boljom zaradom, porast cijena građevinskog materijala, goriva i drugih elemenata. Sa porastom cijene novogradnje primjetan je i blagi porast cijena stanova u starijoj gradnji.

 

(Tuzlanski.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI