pred susret s čovićem

Milorad Dodik: Pozivam Bošnjake da ponude neki dokument za NATO…

Front 15.11.19, 10:03h

Milorad Dodik: Pozivam Bošnjake da ponude neki dokument za NATO…
Dodik je ponovio da entitet Republika Srpska neće podržati ANP, dodajući da BiH već sarađuje sa NATO-om kroz neke druge projekte, kao što je Partnerstvo za mir

 


Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će na današnjem sastanku u Mostaru sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem razgovarati o tome šta je to što sprječava afirmaciju srpskih i hrvatskih interesa, ali ne na štetu Bošnjaka.


"Neko je izabrao da mu je važniji neki tehnički dokument koji oni zovu godišnji nacionalni program /ANP/ za članstvo u NATO, nego institucije Bosne i Hercegovine, njeni projekti i njen evropski put", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, prenosi Srna.

 

On smatra da je rješenje da u državi bude postignut dogovor koji bi deblokirao saradnju sa NATO-om, a da nije ANP.

 

Dodik je ponovio da entitet Republika Srpska neće podržati ANP, dodajući da BiH već sarađuje sa NATO-om kroz neke druge projekte, kao što je Partnerstvo za mir.

 

"Ono što je sada potrebno jeste novi institucionalni okvir u kome bi se radilo na reformi odbrane. Mi smo zainteresovani da se radi na smanjenju broja pripadnika Oružanih snaga, jer mnogo koštaju, a ne znače puno", rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

On je pozvao Bošnjake da ponude neki dokument kojim može da se uspostavi saradnja sa NATO-om, ali je naglasio da to ne može da bude ANP za članstvo.

 

Podsjetimo, izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sastat će se danas u Mostaru.

 

Sastanak će se održati u Domu HDZ-a BiH s početkom u 11 sati, a izjave za medije planirane su u 13 sati.

 

Stranačka izaslanstva predvodit će predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, najavili su iz HDZ-a BiH.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI