od 28. do 30. novembra

Prvi pozorišni studentski festival POSTFEST uskoro na Otvorenoj sceni Obala

Hronika 14.11.19, 16:25h

Prvi pozorišni studentski festival POSTFEST uskoro na Otvorenoj sceni Obala
U sklopu festivala, sarajevska će publika imati priliku pogledati tri studentske predstave – Noć Helvera studenata Akademije umetnosti Novi Sad, Gospoda Glembajevi Akademije dramskih umjetnosti iz Banja Luke, i Sjećanje vode Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu

 

U periodu od 28. do 30. novembra na Otvorenoj sceni Obala bit će održano prvo izdanje Pozorišnog studentskog festivala POSTFEST, u organizaciji Asocijacije studenata Akademije scenskih umjetnosti (ASASU).

 

U sklopu festivala, sarajevska će publika imati priliku pogledati tri studentske predstave – Noć Helvera studenata Akademije umetnosti Novi Sad, Gospoda Glembajevi Akademije dramskih umjetnosti iz Banja Luke, i Sjećanje vode Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

 

Studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle učestvovat će u pratećem programu festivala, koji obuhvata okrugle stolove i radionice koje će održati eminentni bh. glumci.  Glavni cilj  festivala pored promoviranja teatarske umjetnosti je i stvaranje mreža za saradnju među studentima scenskih umjetnosti u regionu. 

 

2

 

Slogan prvog izdanja POSTFEST-a je “Cogito Ergo Boom!”, fraza koju je u svom eseju Estetika tišine iskoristila uvažena esejistica, spisateljica i pozorišna rediteljica Susan Sontag, kako bi opisala stanje prezasićenosti informacijama koje se javilo kao posljedica naglog razvitka  masovnih medija sredinom prošlog stoljeća.

 

Današnji kontekst u kojem mladi stvaraju zapravo je ono  naslućeno vrijeme sveopće hipertekstualizacije koje najavljuje kolaps svijesti. Ovaj festival čin je otpora letargiji, negacija indolencije nadolazećih generacija, i obećanje nove renesanse. 

 

Otvorena scena Obala je u prijeratnim godinama bila kultno regionalno okupljalište teatarskih entuzijasta i polazišna tačka mnogim doajemima današnjeg glumišta na prostorima bivše Jugoslavije. POSTFEST prvi je festival ovog tipa u Bosni i Hercegovini poslije rata, i projekat je koji su studenti razvijali od novembra 2017. godine.

 

Ovaj ambiciozni poduhvat ASASU podržali su, pored Otvorene scene Obala, Akademija scenskih umjetnosti, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, fondacija SHL i PRO Budućnost koje sprovodi USAID, CRS. Ulaz na sve predstave i radionice je besplatan, uz prethodnu rezervaciju karte. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI