FOTO/ Imaš dvije kuće, uzmi i 'stančić'

Laž po laž: Kako je bivši ministar stan u atraktivnom sarajevskom naselju otkupio za tričavih 35.400 KM?!

Front 13.11.19, 17:18h

Laž po laž: Kako je bivši ministar stan u atraktivnom sarajevskom naselju otkupio za tričavih 35.400 KM?!
Iako nije ispunjavao uslove, bivši kantonalni ministar Muharem Fišo dobio je pravo na otkup stana od Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a

 

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

 

Muharem Fišo, bivši kantonalni ministar za boračka pitanja, dobio je priliku da pod povoljnim uslovima dođe do stana u sarajevskom naselju Grbavica. Tu mogućnost mu je dao Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Kantona Sarajevo (SABNORKS). Fišo stan može otkupiti po cijeni višestruko nižoj od tržišne.

 

SABNORKS je pozvao sredinom ove godine svoje članove da konkurišu za dodjelu prava na otkup stana, pod uslovom da ni oni ni njihovi supružnici nemaju nekretnine. Iz Saveza tvrde da je Fišo dokazao da ispunjava ovaj uslov, ali Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) otkriva da to nije tačno. Fišo i njegova supruga Safija imaju dvije kuće u naselju Hadžići.

 

muharem-fiso

Muharem Fišo, bivši kantonalni ministar za boračka pitanja, novinaru CIN-a je tvrdio da nema nekretnine, ali se poslije predomislio, rekavši da ima jednu – porodičnu kuću

 

Iako ih je ranije upisivao u imovinske kartone, Fišo je za CIN tvrdio da nema nekretnine. Potom se predomislio, rekavši da je riječ o jednoj − porodičnoj kući.


Ministar sa slabim pamćenjem

 

Muharem Fišo je 2015. godine kao član Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović (BPS) imenovan ministrom za boračka pitanja KS i na toj poziciji je ostao tri godine. Ranije je bio vijećnik u Općinskom vijeću Hadžići, a 2014. je osvojio mandat u Federalnom parlamentu. Dugogodišnji je član SABNOR-a KS, a od aprila 2019. je i član Upravnog odbora SABNOR-a BiH.

 

Kantonalni ogranak ovog udruženja je krajem maja 2019. godine raspisao oglas za dodjelu prava na otkup dvosobnog stana od 59 kvadrata u sarajevskom naselju Grbavica, jednom od najpoželjnijih dijelova grada za život. Pravo da konkurišu su imali borci iz Drugog svjetskog rata i članovi njihovih porodica koji su učestvovali u ratu 1992-1995. godine. Da bi konkurisali, oni ne mogu imati svoj stan ili porodičnu kuću, a morali su živjeti u Kantonu Sarajevo najmanje deceniju prije početka prošlog rata.

 

 

“Da nema stan – donosi dokument, da nema kuću u vlasništvu – donosi dokument, i tako dalje traži se za bračnog druga i za korisnika”, objasnio je za CIN pravila konkursa predsjednik Komisije za stambena pitanja SABNOR-a KS Džano Avdić.

 

Ova komisija je polovinom septembra 2019. odlučila stan dodijeliti Muharemu Fiši, a tu odluku je potvrdio i Upravni odbor Saveza pa je Fišo stekao pravo da stan otkupi za 35.400 KM.

 

Prema zemljišnoknjižnim dokumentima, Fišo je vlasnik porodične kuće sa zemljištem u naselju Trzanj, ukupne površine 5.010 kvadratnih metara.

 

CIN: Imate li kuću?

Fišo: Nemam. Imam od roditelja kuću.

CIN: U svom vlasništvu nemate?

Fišo: Nemam, nemam.

 

Krajem prošle godine Fišo je poklonio supruzi Safiji drugu kuću u hadžićkom naselju Žunovnica. Kuća sa dvorištem ima 203 kvadrata.

 

Fišo tvrdi da je njegova supruga naslijedila kuću: “Nije to kuća, to je pola kuće, 48 kvadrata. Naslijedila 48 kvadrata. (…) Nisam ja prepisao na suprugu”, kaže za CIN.

 

Prema dokumentima, braća Muharem i Aziz Fišo su 2011. godine prodali polovinu kuće za 70.000 KM. Krajem prošle godine Muharem je drugu polovinu kuće od 73 kvadrata i dvorište poklonio svojoj supruzi. U ugovoru o poklonu upisana je vrijednost od 150.000 KM. Navedeno je i da Fišo ima pravo doživotnog stanovanja u kući i da je bez njegove saglasnosti nije moguće „otuđiti i opteretiti“.

 

Uoči izbora 2008. godine, kada se kandidovao za općinskog vijećnika, Muharem Fišo je Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavio imovinski karton sa podacima o svojoj i supruginoj imovini te primanjima i zaduženjima. Tada je napisao da ima dvije kuće, vrijedne ukupno 400.000 maraka.

 

Slično je uradio i šest godina kasnije kada se kandidovao za federalnog poslanika. Tada je potpisao da je vlasnik deset duluma zemlje, vrijedne 50.000 KM i kuće od 300.000 maraka. Fišo danas tvrdi da se toga ne sjeća. “Tristo hiljada! Nisam. Ne! Ne sjećam se, bogami. Može biti 30 hiljada, 300 ne može nikako.”

 

Novinari CIN-a su prošlog mjeseca obišli kuće supružnika Fišo. U naselju Trzanj su zatekli bivšeg ministra, a u Žunovnici njegovu porodicu.

 

Povlaštena cijena stana

 

Procedura dodjele stana je okončana, a Fišo planira otkup iako već ima nekretnine. „Da li ću ja to uspjet otkupiti, da li neću, pripremam se da dignem kredit”, kaže za CIN.

 

Fišo ima pravo da stan otkupi za 600 maraka po kvadratu, a to je tri do četiri puta jeftinije od procijenjene tržišne vrijednosti stanova na Grbavici. Tri agencije za prodaju nekretnina ocjenjuju ovu lokaciju kao jednu od najtraženijih u glavnom gradu BiH. Tu se cijene stanova kreću od 2.000 od 2.500 maraka po kvadratu.

 

muharem-fiso-nekretnine

 

Iako je predsjednik Komisije Avdić obećao novinarima CIN-a uvid u dokumente kojima je Fišo dokazao da ispunjava uslove konkursa, tokom intervjua se predomislio.

 

“Neću da vam pokažem, nisam dužan vama pokazivati. Ja vam kažem da je kandidat ispunio sve uslove, to vam kažem. Znači da nema imovine, donio je dokumente takve − da nema kuću, da nema stan”, rekao je Avdić.

 

SABNORKS je pravo na ove stanove naslijedio od Fonda za izgradnju stanova za rješavanje stambenih pitanja boraca iz Drugog svjetskog rata. Desetak stanova kojima raspolaže SABNOR trenutno je izdato pod zakup. Savez svake godine prodaje najmanje jedan stan kako bi pokrio troškove svojih aktivnosti.

 

U SABNOR-u ne žele govoriti o razlozima zbog kojih su odbili druga dva kandidata, Nermina Derlića i Vedrana Gavranovića. Gavranović nije htio govoriti za CIN, a Derlić je smatrao da je odluka o dodjeli stana na Grbavici nepravedna pa se na nju žalio. Kaže da mu je Avdić rekao da žalba neće biti riješena.

 

“U ovom slučaju potreba je bio Fišo – da on dobije stan, iako već ima kuću u Hadžićima. Meni je obećavano, znači, evo osam godina, da ću se ja riješiti. Međutim, Nermin Derlić i njegova porodica su još na livadi“.

 

 

(Cin.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI