Uskoro raspisivanje međunarodnog tendera

Federalna vlada pokreće 'jedan od najznačajnijih projekata u poslijeratnoj BiH': Ko će istraživati i eksploatisati naftu i plin?

Biznis Klub 13.11.19, 16:27h

Federalna vlada pokreće 'jedan od najznačajnijih projekata u poslijeratnoj BiH': Ko će istraživati i eksploatisati naftu i plin?
Džindić kaže da u narednih 15 dana slijedi raspisivanje međunarodnog javnog poziva za nadmetanje, a nakon objave rok je šest mjeseci svim kompanijama da se prijave i ravnopravno učestvuju u javnom oglasu

 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Federalna vlada, donesenom Odlukom, pokrenula aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

 

- Time počinju sve radnje u vezi javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, koje će biti provedeno za četiri bloka ukupne površine 5.115 km2 na prostoru Panonskog bazena i Dinarida: Blok BiHPo1 (119 km2), Blok BiHPo2 (93 km2), Blok BiHTz (1.570 km2) i Blok BiHD1 (3.233 km2) - rekao je Džindić.

 

nermin-dzindic

Nermin Džindić

 

Kaže da u narednih 15 dana slijedi raspisivanje međunarodnog javnog poziva za nadmetanje, a nakon objave rok je šest mjeseci svim kompanijama da se prijave i ravnopravno učestvuju u javnom oglasu.

 

Poslije navedenog perioda, Stručna komisija, koja je imenovana od eksperata iz Vlade FBiH, te oba doma Parlamenta FBiH vršit će analizu i odabir finalnog konsultanta - firme koja će raditi eksploataciju nafte i plina i istraživanja na području Federacije.

 

- Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u poslijeratnoj BiH. Omogućit će domaćim kompanijama da aktivno učestvuju u infrastrukturnim projektima, te će imati pozitivan efekat na privredu i industriju Federacije BiH - dodao je Džindić.

 

Sve aktivnosti Ministarstvo provodi u saradnji s Federalnim zavodom za geologiju i izabranom pravnom osobom - stručnim konsultantom IHS Global Limited iz Londona.

 

Odlukom je propisano da planiranje i izvođenje istraživanja i eksploatacije na svakom bloku mora biti u skladu s ograničenjima i mjerama zaštite okoliša iz “Strateške procjene utjecaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru FBiH”, kao i uslovima i ograničenjima iz prostornih planova u FBiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI