Šefovi diplomatija EU sljedeće nedjelje u Briselu

Među članicama EU kruži nezvanični dokument, a pripremio ga je Macron: Mijenja se metodologija proširenja - gdje je tu BiH?

Front 13.11.19, 15:14h

Među članicama EU kruži nezvanični dokument, a pripremio ga je Macron: Mijenja se metodologija proširenja - gdje je tu BiH?
Francuski predsjednik je na samitu EU u oktobru stavio do znanja da se Pariz, a to uglavnom podržavaju i Holandija, Danska i još par članica Unije, protivi otvaranju novih pregovora o članstvu sve dok iznutra Unija ne objedini i ojača svoje redove, s tim da se i spor i nedjelotvoran sadašnji postupak pregovora o članstvu takođe potpuno preobrazi

 

U institucijama Evropske unije se nezvanično raspravlja o mogućoj "novoj metodologiji" pregovora o članstvu, ali zahtjev da se krene u izradu te reforme procesa proširivanja nije došao do Evropske komisije (EK), izjavila je predstavnica za štampu EK Mina Andreeva. O tome će, dodala je ona, raspravljati šefovi diplomatija EU iduće nedjelje u Briselu.

 

Zvaničnici u Savjetu ministara EU u Briselu su agenciji Beta rekli da mogu da potvrde izjavu makedonskog predsjednika Steve Pendaroskog da među članicama Unije već kruži "non-paper" nezvanični dokument u kojem se predlažu mjere za preobražaj postupka pregovora o proširivanju.

 

Pendaroski je rekao da je takav dokument pripremio francuski predsednik Emmanuel Macron i mjere preustrojstva pregovora o članstvu bi trebalo da budu usvojene od vođa EU u martu iduće godine, što bi omogućilo i da se na samitu EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu da "zeleno svjetlo" za pregovore o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

 

Macron, po riječima makedonskog predsjednika, nema namjeru da izdejstvuje neku zamjenu za puno članstvo kandidata sa Zapadnog Balkana.

 

Francuski predsjednik je na samitu EU u oktobru stavio do znanja da se Pariz, a to uglavnom podržavaju i Holandija, Danska i još par članica Unije, protivi otvaranju novih pregovora o članstvu sve dok iznutra Unija ne objedini i ojača svoje redove, s tim da se i spor i nedjelotvoran sadašnji postupak pregovora o članstvu takođe potpuno preobrazi.

 

Prema francuskim izvorima, riječ nije o tome da se Zapadnom Balkanu ponudi "povlaštena veza" s Unijom umjesto članstva, već da se pregovori ubrzaju i kandidati dobiju mogućnost da, u slučaju da uspješno sprovedu reforme na nekom sektoru, odmah dobiju i sredstva iz fondova EU, što bi inače, po sadašnjem sistema, dobili tek kad postanu članice.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI