Pao sa visine, istraga u toku

Britanija zabrinuta zbog sumnjive smrti bivšeg obavještajca koji je radio i u BiH: 'Herojski rad mu je stvorio neprijatelje'

Front 12.11.19, 12:56h

Britanija zabrinuta zbog sumnjive smrti bivšeg obavještajca koji je radio i u BiH: 'Herojski rad mu je stvorio neprijatelje'
Le Mesurier je bio osnivač civilne zaštite koja u Siriji djeluje pod nazivom Bijele beretke

 

Šef Komisije za vanjske poslove pri britanskom parlamentu Tom Tugendhat izrazio je duboku zabrinutost zbog jučerašnje smrti bivšeg britanskog obavještajca Jamesa Gustafa Le Mesuriera.

 

Bivši agent britanske službe MI6 Le Mesurier pronađen je mrtav jučer ujutro u istanbulskom kvartu Beyoglu.

 

"Njegov herojski rad na odbrani ljudskih prava u Siriji mu je stvorio i mnogo neprijatelja i ruski zvaničnici su ga često optuživali za povezanost s terorističkim organizacijama", kazao je Tugendhat za list "The Financial Times".

 

On je također kazao da bi britanski sližbenici trebali biti uključeni u istagu o Le Mesurierovoj smrti.

 

Le Mesurier je bio osnivač civilne zaštite koja u Siriji djeluje pod nazivom Bijele beretke.

 

Rusija optužuje Bijele beretke da su dio projekta kojim zapadne obavještajne službe ugrožavaju režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

 

Britanski mediji javljaju da je britanska obavještajna služba u više navrata upozorila Rusiju zbog kampanje koju je vodila protiv Le Mesuriera i Bijelih beretki koje djeluju kao organizacija za spašavanje civila u Siriji.

 

Beživotno tijelo Le Mesuriera pronađeno je ispred njegovog stana u istanbulskom kvartu Beyoglu.

 

Istraga o slučaju je u toku, a preliminarni rezultati ukazuju da je smrt nastupila zbog pada sa visine.

 

Le Mesurierova supruga je izjavila da se incident dogodio rano ujutro dok je ona još spavala. Dodala je da je Le Mesuirer nedavno počeo koristiti pilule za spavanje i psihijatrijske medikamente zbog velikog stresa.

 

Le Mesurier je rođen u Singapuru i svršenik je prestižne britanske vojne akademije Sandhurst. Radio je u misijama na Bliskom istoku kao i u Bosni i Hercegovini i Kosovu.

 

(AA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI