FOTO/ Razvoj turizma na olimpijskoj planini

Da li će ovo biti najljepša kuća na Bjelašnici: Mnogi su u njoj našli spas, a sada slijedi obnova - evo kako će izgledati!

Biznis Klub 11.11.19, 12:27h

Da li će ovo biti najljepša kuća na Bjelašnici: Mnogi su u njoj našli spas, a sada slijedi obnova - evo kako će izgledati!
Postojeći objekt Kuće spasa je u ruševnom stanju i temeljita rekonstrukcija je neophodna

 

Općina Trnovo pokrenula je projekt rekonstrukcije Kuće spasa na Bjelašnici.  

 

Općinske vlasti u Trnovu sklopile su ugovor sa kompanijom “Neimari” d.o.o. Sarajevo za realizaciju ovog projekta. Ukupna vrijednost radova je 638.745,69 KM, a rok za njihovo izvođenje je 24 mjeseca.

 

Ugovor su potpisali načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo i direktori kompanije “Neimari”, Ramiz Mulaomerović i Sedžad Mizdrak.

 

Kako naglašavaju iz Općine Trnovo, ovo je još jedan od projekata koji ima za cilj podizanje kvalitete turističke ponude i promocije turizma na području općine Trnovo.

 

Postojeći objekt Kuće spasa je u ruševnom stanju i temeljita rekonstrukcija je neophodna.

 

kuca-spasa-bjelasnica

 

Inače, objekt će djelomično zadržati svoju prvenstvenu namjenu. Jedna prostorija će biti uređena i otvorena za građane, vatrogasce, gorsku službu spašavanja…

 

No, planirani su i dodatni sadržaji.

 

U prizemnom objektu bit će restoranski dio sa mokrim čvorovima, dok je potkrovlje predviđeno za spavanje. Položaj u odnosu na putnu komunikaciju koja povezuje zaleđe Bjelašnice sa centrom iziskuje da se izgradi jedan ovakav kompleks.

 

Načelnik Berilo podsjeća da se Kuća spasa nalazi na putu prema Lukomiru i vrhu Bjelašnice.

 

"Ovaj objekt ima svoju historiju, svoje vrijeme i treba da ga obnovimo. Sam naziv Kuća spasa govori o tome kako je u prošlosti zaista bila sklonište za mnoge prolaznike, planinare i radnike koji su se tu našli na kiši ili u snježnoj mećavi, uz snažne udare vjetra. Posebno je koristila mještanima koji su tu odmarali pri povratku iz Sarajeva u svoja sela", kazao je Berilo,

 

Dodaje da će ovaj objekt omogućiti disperziju turizma prema bjelašničkim selima, a vjeruje da će obnova Kuće spasa posebno obradovati sve planinare i ljubitelje prirode.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI