Otvaranje 14. novembra

Retrospektivna izložba Aleksandra Saše Bukvića u Collegiumu artisticumu

Kultura 10.11.19, 13:39h

Retrospektivna izložba Aleksandra Saše Bukvića u Collegiumu artisticumu
Izložba Aleksandra Saše Bukvića u Collegiumu Artisticumu nije samo uvid u četiri decenije posvećenog likovnog stvaralaštva nego je i potvrda kontinuiteta, autorovog odnosa prema umjetnosti koji isključuje bilo kakve kompromise te nesvakidašnje dosljednosti

 

Galerija Collegium artisticum upriličit će samostalnu izložbu akademskog kipara i konceptualnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića.


Izložba će biti otvorena u četvrtak, 14. novembra u 20:00 sati, a postavka će se moći pogledati do 5. decembra 2019. godine.


Na izložbi će biti predstavljen dio autorovog opusa koji je nastajao posljednjih četrdeset godina te neki od najznačajnijih radova likovne grupe Zvono. Postavka će uključivati skulpture, slike, instalacije, video radove, snimke performansa i remake performansa „Disciplina kičme“ kojim će biti i otvorena. Performans „Disciplina kičme“ izvorno je kreiran tokom godina autorovog života u Kanadi i spada sigurno u jedan od najznačajnijih radova u opusu Saše Bukvića, a pored „žive“ izvedbe u kojoj će učestvovati i umjetnik Stijepo Gavrić te Kulturalna asocijacija Ambrosia, moći će se pogledati i snimak originalne izvedbe, kao i snimci drugih autorovih performansa. Pored sačuvanih radova nastalih do 1992. godine, na izložbi će biti prikazana fotodokumentacija radova koji nisu sačuvani kao i onih koji su nastali tokom autorovog boravka u Kanadi.


Posjetitelji/ce će imati priliku vidjeti skulpture Saše Bukvića koje su svojevremeno nastale na Internacionalnom simpoziju skulpture u terakoti Terra u Kikindi, potom radove koji su nastajali u saradnji sa drugim umjetnicima/ama kao što su „Više volim Halida nego Vorhola“ i „Moj šampionski tim“, uključujući i recentne slike iz ciklusa „Terapija“ i „Keceljići“ u kojima je poslastičarski milje dobio likovnu formu i koje svjedoče o kontinuiranoj zaigranosti autora koji je decenijama vješto spajao dva naizgled različita svijeta.


Izložba Aleksandra Saše Bukvića u Collegiumu Artisticumu nije samo uvid u četiri decenije posvećenog likovnog stvaralaštva nego je i potvrda kontinuiteta, autorovog odnosa prema umjetnosti koji isključuje bilo kakve kompromise te nesvakidašnje dosljednosti.


Aleksandar Saša Bukvić je rođen 1949. godine u Šapcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao vajarstvo. Osnivač je galerije i grupe Zvono, potom i Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono. Sa Jusufom Hadžifejzovićem i Radoslavom Tadićem osnovao je Jugoslovenska dokumenta, najznačajniju manifestaciju posvećenu vizuelnoj umjetnosti na tlu Jugoslavije. Učesnik je nekih od najznačajnijih međunarodnih simpozija skulpture, a njegovi skulptorski radovi nalaze se u javnom prostoru. Samostalno i sa grupom Zvono izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Novembarskom samostalnom izložbom Aleksandra Saše Bukvića u Collegiumu Artisticumu biće zaokružen dio progresivnog umjetničkog angažmana dugog preko četiri decenije.


Organizaciju izložbe pomogli su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, galerija Collegium artisticum i Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI