ŠTETA I MEMIĆ POTPISALI SPORAZUM

Uskoro tramvajem do Hrasnice: 40 miliona KM za 13 kilometara najmodernije pruge

Hronika 08.11.19, 17:16h

Uskoro tramvajem do Hrasnice: 40 miliona KM za 13 kilometara najmodernije pruge
Radi se o skoro 13 kilometara najmodernije niskopodne pruge u oba smjera, sa osam stajališta pod videonadzorom, dvije okretnice, modernim elektronskim sistemom naplate i vozilima sa videonadzorom

 

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić potpisali Sporazum o realizaciji projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica.

 

Kako je navedeno, izgradnja pruge počinje sljedeće godine, a procijenjena vrijednost projekta iznosi 40 miliona KM.


- Ponosan sam što sam dio ovog tima koji je potpisao Sporazum o konačnom početku realizacije gradnje ove pruge. Ovo je projekt od visokog interesa za sve građane Kantona. Radi se o skoro 13 kilometara najmodernije niskopodne pruge u oba smjera, sa osam stajališta pod videonadzorom, dvije okretnice, modernim elektronskim sistemom naplate i vozilima sa videonadzorom - rekao je ministar Šteta te naglasio da Vladi KS ima cilj da u narednim godinama što je moguće više poveže sve općine ekološkim javnim prijevozom.

 

Poručio je je da se na ovom neće stati. Vlada KS ide i u rekonstrukciju 26 kilometara pruge od Ilidže do Marijin Dvora, što znači da će se iduće godine krenuti u rekonstukciju 40 kilometara tramvajske pruge što će u potpunosti promijeniti saobraćajnu infrastrukturu u Kantonu.

 

Prema najavama ministra Štete, gradnja pruge počinje naredne godine. Odmah će se formirat i zajednički tim Ministarstva, općine i Gras-a koji će raditi na projektnim zadacima izgradnje pruga kako bi se mogao raspisati javni poziv za izgradnju.

 

- Radi se o trasi koja nije komplikovana jer njena gradnja neće zaustaviti saobraćaj s obzirom da će se graditi između dvije saobraćajnice - istakao je Šteta.

 

Sredstva za izgradnju će biti osigurana iz vanjskog zaduženja - kredita Evropske investicijske banke - EIB ili po potrebi iz dugih izvora finansiranja.
 

Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica usklađen je sa Strategijom razvoja KS do 2020. i uvršten je u nacrt Programa javnih investicija KS za period 2020. - 2022. godine, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI