VIDEO/ BALADA KRIJE TUŽNU PRIČU IZA SEBE

Tajna kultne pjesme legendarnih Indexa: Bila je to velika ljubav, korak do braka, a onda... Nikad se više nisu vidjeli

Nedjeljni magazin 07.11.19, 18:55h

Tajna kultne pjesme legendarnih Indexa: Bila je to velika ljubav, korak do braka, a onda... Nikad se više nisu vidjeli
Jedan od najvećih hitova je pjesma "Bacila je sve niz rijeku", ali mnogi ne znaju kako je inspirirana autobiografskim događajima iz života frontmena Davorina Popovića, kao i kantautora Kemala Montena

 

 


Sarajevski bend Indexi predvođeni Davorinom Popovićem do danas su jedan od omiljenih svim generacijama. Bili su jedan od prvih pop rock bendova na našim prostorima i izveli su brojne legendarne pjesme, a najpoznatiji su po dirljivim baladama.


Jedan od najvećih hitova je pjesma "Bacila je sve niz rijeku", ali mnogi ne znaju kako je inspirirana autobiografskim događajima iz života frontmena Davorina Popovića, kao i kantautora Kemala Montena, koji je autor teksta, piše 100posto.hr.


- Uvijek govorim istinu, sve priče u mojim pjesmama su istinite. Koje god pjesme da se sjetite, sve su to prave priče. Na primjer, pjesma 'Bacila je sve niz rijeku' je istinita priča. Nije baš sasvim moja priča, dvije su priče spojene u toj pjesmi – jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dječačkih dana. Davor je imao curu, bili su pred brakom. Velika je to ljubav bila. I njoj se ukaže prilika da ide u Ameriku. Ali već je bila trudna i ona se odluči, ono... pobaciti. I otud je taj dio 'nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet' - ispričao je Monteno.


Navodno je za vrijeme koncerta Indexa u Švedskoj Popović mislio da vidi upravo tu djevojku, svoju nekadašnju ljubav, pa je sišao s pozornice u publiku i tražio je, ali nije je našao. Nakon što je otišla u Ameriku, nikad ju više nije vidio.


Što se tiče drugog dijela, on se odnosi na ljubav Kemala Montena.


- Zaljubio sam se u djevojku iz Čapljine i otišao tamo da je potražim. Lutam, gledam hoću li je negdje sresti, a ništa ne znam, ni gdje živi, kako se zove, ma ništa. A bilo je ljeto, osamdeset stupnjeva i odjednom, na nekom uglu, stoji ona bosa, a oko nje cvijeće. Prodaje cvijeće. I meni je ta slika ostala. Tako je nastao dio 'stajala je usred bašte k'o najljepši cvijet' . rekao je Monteno.


Glazbu je napisao gitarist Indexa Fadil Redžić.


- Bio sam daleko od drage, već sam bio u braku, uhvatila me tuga pa sam čačkao po gitari i dogodilo se to. Dao sam to Kemi i on se zaljubio, to je sročio, a meni se na prvu nije svidjelo, taj tekst, usred bašte. Ali poslije mi je odgovarala, izuzetan tekst - rekao je Redžić.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI