video/ nespretno gostovanje puno gafova

Eto, ispada da i Kolinda i Hrga (njena ključna savjetnica) dijele mišljenje: Vučić je manje zlo od Komšića...

Front 06.11.19, 13:44h

Eto, ispada da i Kolinda i Hrga (njena ključna savjetnica) dijele mišljenje: Vučić je manje zlo od Komšića...
“Nisam sretna kad mi netko nameće osjećaj je li meni bilo dobro ili loše”, nastavila je tumačiti Hrga, opet indirektno kritizirajući Kolindu koja baš pokušava svima u Hrvatskoj nametnuti stav da je sve u socijalističkoj Jugoslaviji bilo loše

 

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović krajem prošle godine je objavila kako je bivšu novinarku i urednicu Mirjanu Hrgu imenovala “savjetnicom Predsjednice Republike Hrvatske za strateške politike i odnose s Hrvatskim saborom i Vladom Republike Hrvatske” - piše Gordan Duhaček za Index.hr.

 

Hrga u rijetkom intervjuu pokazala da je posve kompatibilna s Kolindom. To nije kompliment

 

Hrgin dolazak na Pantovčak poklopio se s odlaskom Kolindina savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića, što je jako razljutilo predsjedničine podržavatelje na ekstremnoj desnici koji opravdano smatraju da su odigrali važnu ulogu u tijesnoj Kolindinoj pobjedi na izborima.

 

Otkako je imenovana savjetnicom, Hrga se nije pretjerano isticala u javnosti pa je njen sinoćnji intervju u emisiji Pressing Ilije Jandrića na televiziji N1 svojevrsni izuzetak.

 

U jednosatnom intervjuu se pak pokazalo da je Hrga zapravo potpuno kompatibilna s predsjednicom koju savjetuje, s obzirom na to da je dala niz izjava koje se mogu opisati kao čudne, problematične i/ili jednostavno smiješne.

 

Usporedila Kolindu s Angelom Merkel, i to prilično neuspješno

 

“Ja sam se večeras ljubazno odazvala vašem pozivu bez namjere da vas u bilo što uvjeravam. Ja sam ovdje došla da iznesem svoje mišljenje, cijeneći svaku minutu gledatelja, bez namjere da promijenim njegov stav”, objavila je Hrga na početku intervjua, time postavši valjda prva predsjednička savjetnica na svijetu koja nikoga ne želi uvjeriti u ispravnost stavova koje zastupa.

 

Kolindina ključna savjetnica je više puta dala do znanja kako joj se ne sviđaju postavljena pitanja, koja je, kako je rekla, "pokušavala uistinu s pozornošću pratiti".

 

Iz njenih odgovora se pak čini da nije u tome uvijek uspijevala pa kada je Jandrić načeo temu Kolindinog ulaska u svlačionicu hrvatskim nogometašima tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu, Hrga se zapitala bi li se Angeli Merkel zamjerilo da uđe u svlačionicu reprezentacije. Čovjek bi očekivao od osobe koja ne prestaje širiti samohvalu o svojoj novinarskoj karijeri da zna kako Merkel jest znala posjetiti njemačke reprezentativce u svlačionici - postoje i fotografije - ali da se pritom nije ponašala kao raspojasana navijačica niti se bacala u naručje polugolim oznojenim sportašima. 

 

Drugim riječima, Merkel je pokazala kako se može posjetiti nogometaše u svlačionici, a da to ne izgleda vulgarno pa je Hrgina obrana Kolindinog ponašanja s izvlačenjem njemačke kancelarke kao primjera zapravo najviše na štetu same Kolinde.

 

Predsjedničino pjevanje u javnosti je "intimna stvar"

 

Kolindino pjevanje u javnosti Hrga je opisala kao “intimnu stvar” u koju se ona kao savjetnica ne želi miješati, no problem s tom cijelom pričom je baš u tome što Kolindino pjevanje nije intimna ili privatna stvar, nego javna, jer predsjednica to radi u javnim situacijama (obljetnica Oluje u Kninu, službeni put u SAD itd.) u kojima bi joj prioritet trebalo biti dostojno obnašanje svoje funkcije. Kolindino bi pjevanje doista bila “intimna stvar” da predsjednica to radi samo pod tušem. Ono je javna stvar baš zbog same predsjednice, što njena savjetnica ili ne shvaća ili namjerno ignorira.

 

“Mislim da bismo svi bili presretni, ispričavam se što govorim u ime predsjednice, kad bi se svi okrenuli budućnosti, koliko god ovo sad čudno zvučalo”, izjavila je Hrga braneći Kolindino forsiranje tema iz povijesti. Može se, doduše, priznati da čudno zvuči kad Kolindina savjetnica govori o budućnosti jer je prošlost predsjedničina omiljena tema.

 

Problem s metaforama

 

“Predsjednica Željeznu zavjesu spominje kao metaforu za komunizam, a ne gdje su bili sovjetski vojnici i na kojim granicama”, branila je Hrga bisere svoje šefice. Problem je u tome što je pojam “Željezna zavjesa” sam po sebi (Churchillova) metafora, koja u političkom i povijesnom diskursu ima konkretno značenje koje bi i Kolinda trebala znati kao doktorandica politologije.

 

“Nisam sretna kad mi netko nameće osjećaj je li meni bilo dobro ili loše”, nastavila je tumačiti Hrga, opet indirektno kritizirajući Kolindu koja baš pokušava svima u Hrvatskoj nametnuti stav da je sve u socijalističkoj Jugoslaviji bilo loše.

 

Slika druga Tita u dnevnom boravku "antikomunističke" obitelji Hrga

 

“Ja sam iz antikomunističke familije”, rekla je Hrga pa dodala: “Ja do 1989. nisam znala što znači biti Srbin ili Hrvat.”

 

“Mi smo se izjašnjavali kao Hrvati, to je bio naš maksimum, ali kod nas je u dnevnom boravku visjela najljepša slika druga Tita zato što nam je u kući bilo raznoraznih ljudi…”, ispovjedila se Hrga, nehotice demonstrirajući da joj šefica beskrajno lupeta. Naime, baš je Kolinda više puta tvrdila kako se u Jugoslaviji nije smjelo reći da si Hrvat, a njena je savjetnica demantira. Zabavan je i detalj s Titovom slikom u dnevnom boravku Hrginih, koji su valjda tako izražavali svoj antikomunizam.

 

“To nije činjenica za šokiranje i medijsku senzaciju, nego smo to imali zbog činjenice da je moj tata bio obrtnik”, dodatno je Hrga pojasnila. Pitanje koje ostaje u zraku je je li i Kolindina obitelj držala Titovu sliku u dnevnom boravku, s obzirom na to da je i predsjedničin otac bio obrtnik, odnosno mesar.

 

Hrga protiv tviteraša

 

Jedan od bizarnijih momenta intervjua svakako je bila Hrgina reakcija na reakcije na Twitteru koje je izazvala najava njenog intervjua za N1. Jandrić je prikazao nekoliko tvitova koji su iznijeli oprečne reakcije na Hrgu te je konstatirao da ona polarizira, na što je savjetnica odgovorila da ona nema taj dojam. 

 

“Ja u svom životu imam fenomenalno okruženje, družim se s različitim ljudima i nikad ništa slično ovome nisam čula”, rekla je Hrga. Po tome ispada da je predsjedničina savjetnica posve nesvjesna realnosti kada je riječ o percepciji njenog novinarskog rada, koji dio javnosti smatra sramotnim. No, i takva sljepoća na očito je čini idealnom Kolindinom savjetnicom jer je i predsjednica sklona tome da ignorira realnost kada joj to odgovara.

 

Hrgina pohvala Hamasu i Hezbolahu

 

Jandrić je pitao Hrgu o njenoj izjavi da je u hrvatskim medijima bila diskriminirana jer je Hrvatica i katolkinja, na što je ona replicirala da su je Hamas i Hezbolah prihvatili i poštovali kao Hrvaticu i katolkinju, no da u Hrvatskoj “nije imala sve sretne godine”. Savjetnica predsjednice RH izgleda smatra da su Hamas i Hezbolah, terorističke organizacije, tolerantniji od Hrvata.

 

Pred kraj intervjua Hrga je izjavila da se predsjednica Grabar-Kitarović neće sastati s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, koji je izgleda persona non grata na Pantovčaku. Prethodno je pak branila Kolindino višekratno druženje s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojeg je Kolinda na kraju uza sve počasti ugostila na Pantovčaku pa ispada da predsjednica i njena savjetnica dijele stav kako je Vučić manje zlo od Komšića.

 

Hrga je podijelila i nekoliko lekcija o novinarstvu, što je s obzirom na njenu novinarsku karijeru, lansiranu u režimskim “Motrištima” 1990-ih, doista smiješno. 

 

U svakom slučaju, bio je to jedan gafovima ispunjen intervju savjetnice za strateška pitanja Mirjane Hrge, čime se pokazala kao savršena suradnica Kolinde Grabar-Kitarović.

 

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)