ZAKOMPLIKOVAO SE IZBOR DIREKTORA

Sprema li Mektić hladan tuš za Dodika: Ko ima najviše šansi da postane novi prvi čovjek SIPA-e?

Front 04.11.19, 09:38h

Sprema li Mektić hladan tuš za Dodika: Ko ima najviše šansi da postane novi prvi čovjek SIPA-e?
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je u petak navečer za Face TV da se zakomplikovala situacija sa izborom direktora Državne agencije agencije za istrage i zaštitu (SIPA)

 

 


Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH dobio je tražene podatke MUP RS o radnom stažu za četiri prijavljena kandidata za direktora SIPA-e nakon što je NO dobio prijavu da jedan od kandidata već ispunjava uslove za penziju, potvrđeno je Patriji iz Nezavisnog odbora.


Na današnjem nastavku prekinute sjednice NO će razmotriti pristiglu dokumentaciju i nastaviti sa procedurom ocjenjivanja kandidata. Bez obzira da li ijedan kandidat ispunjava uslove za penziju bit će nastavljena dalja procedura jer konkursom nije ni tretirano pitanje penzije i radnog staža.


Za direktora SIPA-e validne su četiri kandidature aktuelnog direktora Perice Stanića, direktora Policije RS Darka Ćuluma, policijskog službenika Žarka Lakete i bivšeg smijenjenog direktora SIPA-e Gorana Zubca.


NO će nakon rangirati kandidate te listu proslijediti ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću na dalje postupanje.  


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je u petak navečer za Face TV da se zakomplikovala situacija sa izborom direktora Državne agencije agencije za istrage i zaštitu (SIPA).


- Nezavisni odbor PS BiH počeo se baviti pitanjem koje nije bilo uslov u konkursu. Zatražio je od fondova PIO radni staž kandidata kad idu u penziju. Perica Stanić je navršio 40 godina radnog staža. To je Nezavisnom odboru došlo kao anonimna prijava - kazao je Mektić gostujući u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.  


On je kazao da je predložio NO da naprave intervju sa svim kandidatima, a da će Vijeće ministara odlučiti dalje konsultirajući i Ured za zakonodavstvo.


ktić je čak ostavio i mogućnost poništavanja konkursa.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI