projekt koštao oko 80 miliona km

Državni zatvor otvara vrata na proljeće 2020. godine

Hronika 03.11.19, 19:12h

Državni zatvor otvara vrata na proljeće 2020. godine
Prvobitno je izgradnja Državnog zatvora počela 2007. godine, a nastavljena je u avgustu 2014. godine. Iako izgrađen još 2017. godine nikada nije počeo sa radom

 

Više od dvije godine nakon što je izgrađen Državni zatvor u Istočnom Sarajevu još uvijek nije zvanično počeo sa radom. To će se, prema najavama ministra pravde Josipa Grubeše, dogoditi na proljeće 2020. godine - piše Patria

 

Prvobitno je izgradnja Državnog zatvora počela 2007. godine, a nastavljena je u avgustu 2014. godine. Iako izgrađen još 2017. godine nikada nije počeo sa radom.

 

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva pravde, 15. oktobra ove godine dalo saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine. Usvajanjem ovog pravilnika stvaraju se svi uvjeti za stavljanje Zavoda u funkciju.

 

Zatvor je kapaciteta 348 zatvorenika/pritvorenika, ali postoji mogućnost i povećanja kapaciteta ukoliko ćelije budu dvokrevetne. U ovom zatvoru kaznu će izdržavati osuđenici Suda BiH. 

 

Uskoro bi trebao biti izvršen prijem uposlenika Državnog zatvora, a prema procjeni potrebno je oko 280 osoba među kojima je najveći broj čuvara. 

 

Ukupan projekat izgradnje Državnog zatvora koštao je oko 80 miliona KM.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI