zadovoljan urađenim

Srđan Mandić: Za 'Vodovod i kanalizaciju' dolaze bolja vremena

Hronika 30.10.19, 17:33h

Srđan Mandić: Za 'Vodovod i kanalizaciju' dolaze bolja vremena
Ipak, ministar Mandić kaže da je plaćeno 105.000 eura penala zbog kašnjenja realizacije projekta rekonstrukcije vodovodne mreže kojeg finanisra Evropska banka za obnovi u i razvoj

 

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić smatra da je novi menadžment Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i Kanalizacija" u posljednja tri mjeseca uradio mnogo te je poručio da za to preduzeće 'dolazi bolje vrijeme'.

 

To je kazao na sjednici Skupštine KS-a, koja je danas primila k znaju Informaciju Uprave KJKP "Vodovod i kanalizacija" od 14. juna do 15. septembra.

 

Ipak, ministar Mandić kaže da je plaćeno 105.000 eura penala zbog kašnjenja realizacije projekta rekonstrukcije vodovodne mreže kojeg finanisra Evropska banka za obnovi u i razvoj.

 

- Za to je kriva bivša uprava, ali zahvaljujući ažurnosti novog menadžmenta, ugovor je otkočen - kazao je.

 

Također je naglasio da je potpisan Ugovor za rekonstrukciju tri velike pumpne stanice te da su izabrani izvođači radova koji su započeli realizaciju projekta.

 

- Veliki broj kvarova je otklonjen i poslovni rezultat firme je puno bolji u odnosu na isti period prošle godine - kazao je ministar Mandić.

 

Međutim, šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Mahir Dević tvrdi da se u tom preduzeću nije ništa promijenilo, a da je za plaćanje penala kriva aktuelna Vlada KS.

 

- Sve što je urađeno je da sada nabavljamo više vode s Jahorine. Za sada nema nikakvih rezultata - poručio je Dević te dodao da su svi projekti i tehnička rješenja u smislu realizacije troškova i izgradnje projekti rezultati rada prethodne uprave.

 

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković (Narod i Pravda) kazao je da je za kratko vremena urađeno mnogo, jer postoji novi pristup poslu u tom preduzeću.

 

- Sretan sam što su otvorene sve 'Pandorine kutije' koje niko nije smio i što smo dobili informacije o zaštićenim hotelima koji su iz naših džepova pokrali desetine miliona KM - istakao je.

 

Smatra da je direktor Enver Hadžiahmetović adekvatna ličnost za tu poziciju te da su ga uvjerili da su za kratko vrijeme ostvarili dobre rezultate.

 

Šef Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Igor Stojanović smatra da u tom preduzeću postoje veliki problemi, među kojima su, neisporučivanje vode najboljeg kvaliteta, gradnja objekata u blizini izvorišta, nedovoljni kapaciteti da preuzmu vodovode lokalnih zajednica te da upravo ti problemi govore o stanju u tom preduzeću i nebrige o njemu u posljednjih 20 godina.

 

- Već 20 godina neko je dozvoljavao gradnju blizu izvorišta, i danas živimo posljedice nerada - kazao je Stojanović.

 

Šef Kluba Saveza za bolju budućnost Zvonko Marić smatra da je dio posla urađen, ali da ipak postoji puno propusta.

 

- Opasno je da menadžment polemiše sa zastupnicima da li je voda ispravna za piće ili ne, kad i oni znaju da je voda neispravna - kazao je.

 

Direktor ViK-a Enver Hadžiahmetović kazao je da su uradili tri primarne stvari koje su bile zacrtane.

 

- Ove godine građani nisu imali redukcija vode uprkos tome što smo imali jedan duži sušni period. Otkočili smo projekt EBRD-a, riješili pitanje curenja vode i vodili borbu s nelegalnim priključcima. Izvršen je veliki broj popravki, 1.200, i to je razlog zbog čega danas imamo vode u gradu Sarajevu - istakao je.

 

Također, naglasio je da su nelegalne potrošače identifikovali te da će protiv njih pokrenuti prekršajne prijave. 

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI