vatra podivljala

Haos u Los Angelesu zbog požara, proglasit će se vanredno stanje

Hronika 28.10.19, 19:21h

Haos u Los Angelesu zbog požara, proglasit će se vanredno stanje
Požar je počeo u umjetničkom kompleksu u Gettyu i proširio se na 500 hektara prema elitnom djelu gdje se nalaze najskuplje kuće u tom gradu

 

Na hiljade stanovnika Los Angelesa mora se evakuisati zbog brzog širenja požara koji su izbili u ranim jutarnji satima u ponedjeljak. 

 

Požar je počeo u umjetničkom kompleksu u Gettyu i proširio se na 500 hektara prema elitnom djelu gdje se nalaze najskuplje kuće u tom gradu.

 

Guverner Kalifornije je proglasio vanredno stanje u toj saveznoj državi dok se požari nastavljaju u više područja, javio je BBC.

 

NBA-ova košarkaška zvijezda Lebron James je jedan od onih koji su morali pobjeći od požara.

 

Gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti najavio je da će potpisati vanredno stanje kako bi dobio više resursa za gašenje požara.

 

Oko 3.300 domova nalazi se u zoni obavezne evakuacije.

 

Požar prijeti i luksuznom kvartu Brentwood, a jedan lokalni stanovnik je za LA Times rekao kako razmišlja hoće li ili ne otići i koji bi automobil od svoja dva trebao ostaviti.

 

- Moram razmisliti šta da uradim sa svojim Ferrarijem - rekao je 47-godišnjak koji je želio ostati anoniman.

 

U međuvremenu, požari i dalje bukte sjevernom Kalifornijom.

 

Naređeno je da gotovo 180.000 stanovnika napusti svoje domove, a putevi oko Santa Rosa sjeverno od San Francisca bili su prepuni automobila dok su ljudi pokušavali pobjeći.

 

Sve su škole u okrugu Sonoma zatvorene u ponedjeljak, jer su na desetine hiljada domova i dalje u opasnosti od požara.

 

Broj domova koji su ostali bez električne energije su bez presedana. Elektroprivrede pokušavaju da saniraju oštećene kablove. Prijeti i nestašica životnih namirnica.

 

(Fena/mr)

 

BLIN
KOMENTARI