FOTO/ biznis plan interesnih grupa

Razarajuće dejstvo novog Zakona o igrama na sreću: Maloljetnici u BiH na svakom koraku mogu da se - kockaju!

Hronika 27.10.19, 09:34h

Razarajuće dejstvo novog Zakona o igrama na sreću: Maloljetnici u BiH na svakom koraku mogu da se - kockaju!
U novom Zakonu o igrama na sreću RS na mala vrata je uvedena odredba koja dozvoljava postavljanje aparata /terminala za kockanje/ klađenje u svim ugostiteljskim objektima na teritoriji Srpske. Na taj način se u najširem mogućem obimu kockanje čini lako dostupno svim uzrastima maloljetnika koji posjećuju ugostiteljske objekte

 

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću uputila je reagiranje za javnost povodom pogubnih posljedica novog Zakona o igrama na sreću Republike Srpske. Ova asocijacija, kako ističu, nastoji da odgovornim poslovanjem članica zaštiti maloljetnike i prepozna rane znake zavisnosti kod odraslih, te u tom pogledu ima uspješnu saradnju sa stručnim timovima UKC Banja Luka. 

 

Međutim, ono što je novi zakon omogućio u ovom bh. entitetu, sve baca u vodu! Saopštenje prenosimo u cjelosti u nastavku:  


Razarajuće dejstvo novog Zakona o igrama na sreću Republike Srpske stručnjaci su predvidjeli još prije pola godine, kada je Vlada RS dala na usvajanje Skupštini taj svoj, u tajnosti pripreman i po hitnom postupku usvojen propis, koji su poznavaoci pola u šali, a pola u zbilji označili kao biznis plan interesnih grupa.

 

maloljetnici-kockanje-2


Naime, u novom Zakonu o igrama na sreću Republike Srpske na mala vrata je uvedena odredba koja dozvoljava postavljanje aparata /terminala za kockanje/ klađenje u svim ugostiteljskim objektima na teritoriji Srpske. Na taj način se u najširem mogućem obimu kockanje čini lako dostupno svim uzrastima maloljetnika koji posjećuju ugostiteljske objekte. 


Ovakva odredba ne samo da je u suprotnosti sa ustavnom obavezom zaštite maloljetnika od svih vrsta štetnih uticaja, nego je suprotna i osnovnim evropskim standardima zaštite maloljetnika i dobroj zakonodavnoj praksi savremenih država, pa čak je u suprotnosti i sa pojedinim drugim odredbama tog istog zakona, koje koliko – toliko pokušavaju da spriječe kockanje maloljetnika. 

 

maloljetnici-kockanje-1


Na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Banjaluci, dr Kristijan Andrei, ekspert rumunskog nacionalnog udruženja za odgovorno priređivanje igara na sreću, komentarišući ovo neshvatljivo rješenje, istakao je da je uvijek lakše, efikasnije i kvalitetnije rješavati problem kroz prevenciju, poći od normalnog, a ne od patološkog stanja, pojednostavljeno – treba raditi na sprečavanju maloljetničkog kockanja i na edukaciji, a na ovaj način se liječenje počinje kada je šteta već načinjena. 


U ovakvoj situaciji, pitanje se samo nameće – zašto država ne štiti bar maloljetnike od kocke i da li je moguće da je zarada inostranih interesnih grupa zaista važnija čak i od zdravlja najmlađih stanovnika ove zemlje, koji bi morali da budu njena budućnost, a ne samo mogućnost za sitnu dodatnu zaradu nekoliko mešetara - ističe se u reagiranju Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću. 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI