SVEČANO URUČENA PRIZNANJA

Ovo su najbolji potezi u bh. turizmu u sezoni Ljeto 2019... Zašto se kompanija FlyBosnia nije odazvala pozivu?!

Biznis Klub 26.10.19, 10:49h

Ovo su najbolji potezi u bh. turizmu u sezoni Ljeto 2019...  Zašto se kompanija FlyBosnia nije odazvala pozivu?!
Predstavnici portala Indikator.ba najavili su i da će nastaviti svoje istraživanje te pratiti najbolje inicijative, poslovne odluke i iskorake u zimskoj turističkoj sezoni i na proljeće sljedeće godine objaviti pobjednike

 

 


Portal Indikator.ba uručio je u petak u sklopu Sarajevskog festivala turizma priznanja za najbolje poteze u turizmu u sezoni Ljeto 2019. godine. 


Na svečanosti koja je upriličena posljednjeg dana sajma, plakete za najbolje poteze u BiH uručene su USAID-u za BiH koji je podržao ideju Dragane Mrkonjić iz Ljubatovića kod Žepča da zajedno sa grupom žena na vlastitom gazdinstvu pokrene eko-agro seoski turizam, Dragani Mrkonjić koja je dala zemlju za izgradnju eko-sela, te Kulturnom centru Trebinje za otvaranje revitaliziranog doka na rijeci Trebišnjici sa kojeg je u Trebinju zaplovilo deset tradicionalnih lađa.


Zbog neodaziva predstavnika FlyBosnie svečanosti, priznanje nije uručeno ovoj aviokompaniji s nacionalnim aviopredznakom, kojoj je odato priznanje za organizovanje prevoza hodočasnika iz Evrope u Međugorje.


Posebno priznanje za izuzetan doprinos u razvoju turizma u regiji jugoistočne Evrope uručeno je crnogorskom Portonovi Resortu.


Ova prilika također je iskorištena da se priznanje za najbolji potez u turizmu u prošlogodišnjoj ljetnoj sezoni uruči predstavniku Grada Cazina koje nije uručeno prilikom dodjele priznanja organizovane u Hotelu Bank u Kiseljaku početkom decembra. 


Ovogodišnje istraživanje portal je radio uz stručnu konsultantsku pomoć dr. Ivane Pavlić, prorektorke Sveulišta u Dubrovniku, pri čemu je poseban fokus bio na odlukama i inicijativama zasnovanim na revitalizaciji zapuštenih prirodnih područja, prenamjeni prostora u korist turističke djelatnosti i redizajn industrijskih objekata koji se više ne koriste za namjenu zbog koje su izgrađeni. 


Plaketu za  finansijsku podršku izgradnji eko-agro seoskog turizma kod Žepča primio je Kent Larson, direktor programskog Ureda USAID-a, koji je zahvalio na priznanju i činjenici da je portal Indikator.ba prepoznao važnost USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim ženama putem kojeg se osim u Žepču finansiraju slični projekti širom zemlje. Priznanje je uručio Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore Federacije BiH, inače partnera portala Indikator.ba na projektu. 


Dragana Mrkonjić, koja je pokrenula inicijativu izgradnje eko-sela, kazala je da su mašine u Ljubatovićima već na terenu i da je gradnja eko sela počela, te se zahvalila USAID-u na podršci za realizaciji njene ideje.


Plaketu Draqani Mrkonjić uručila je Lejla Sendo, predstavnica kompanije drogerie markt dm, u ima sponzora projekta, koja je kazala da dm kao društvo odgovorna kompanija rado podržava korisne aktivnosti, a što je slučaj i sa izborom najboljih poteza u turizmu. 


Primajući priznanje u ime Kulturnog centra Trebinje, nositelja projekta za otvaranje revitaliziranog doka na rijeci Trebišnjici i aktiviranje lađa rijekom Trebišnjicom Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinja, kazao je da je ovaj projekat upotpunio turističku ponudu Trebinja.
To je dio šireg prekograničnog projekta  "Život na granici BiH / Crna Gora - stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije" ukupne vrijednosti 330 hiljada eura, koji je najvećim dijelom Evropska unija.


U ime Portnovi Resorta, novog turističkog grada po mjeri čovjeka koji je nikao kod Herceg-Novog na lokaciji bivše kasarne Kumbor, i kompanije Azmont Investment koja je investitor, posebno priznanje za doprinos razvoju turizma u regiji primio je počasni crnogorski konzul Rade Vujačić. 

 

On je kazao da je ovaj projekat vrijedan milijardu eura i da nakon okočanja prve faze ovog ljeta slijede daljnja ulaganja u kompleks. 

 

Na kraju, priznanje za prošlogodišnjeg pobjednika u izboru Najbolji potez u turizmu u BiH u ljetnoj sezoni uručeno je predstavniku Grada Cazina za izgradnju savremenog hotela u centru grada i pokrenutu rekonstrukciju Berksovog dvorca u sastavu starog grada Ostrožac, vrijednog kulturno-istorijskog spomenika sagrađenog 1286. godine.


Predstavnici portala Indikator.ba najavili su i da će nastaviti svoje istraživanje te pratiti najbolje inicijative, poslovne odluke i iskorake u zimskoj turističkoj sezoni i na proljeće sljedeće godine objaviti pobjednike.


Svečanost su podržali kompanija drogerie markt dm, Bosanskohercegovački auto-moto klub BIHAMK i Privredna komora Federacije BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI