očito razloga za ostanak nema

Naprosto strašno: Bosnu i Hercegovinu napustilo je čak POLA njenog stanovništva... Brojke sve govore...

Hronika 24.10.19, 16:33h

Naprosto strašno: Bosnu i Hercegovinu napustilo je čak POLA njenog stanovništva... Brojke sve govore...
To znači da polovica građana rođenih u BiH, sada živi izvan nje

 


Polovica građana rođenih u BiH sada živi izvan nje - visokokvalifikovane osobe čine 55 posto ukupnog broja emigranata.

 

Piše: Edah Henić za AJB


Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke pod nazivom “Migracije i odljev mozgova u Evropi i centralnoj Aziji” Bosnu i Hercegovinu je do sada napustilo gotovo polovica stanovništva, odnosno 49,5 posto.

 

To znači da polovica građana rođenih u BiH, sada živi izvan nje.

 

Na drugom mjestu u Evropi je Albanija sa 39,8 posto, dok je Sjeverna Makedonija na četvrtom – četvrtina Makedonaca (25,7 posto) rođenih u državi sada živi izvan nje.

 

Hrvatsku je napustila petina stanovništva (21,9 posto) i nakon Malte, ima najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji.

 

I Crnu Goru je napustila petina stanovništva.

 

Za Srbiju i Kosovo nema podataka.

 

Odlazak visokokvalifikovanih radnika


Stope iseljavanja visokokvalifikovanih radnika posebno su visoke u nekim zemljama Balkana i istočne Evrope, u kojima je niži dohodak.

 

U izvještaju stoji kako visokokvalifikovane osobe čine 55 posto ukupnog broja emigranata iz BiH, više od 40 posto u Armeniji  i Latviji, a skoro 40 posto u Albaniji, Kazahstanu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Rumuniji.

 

Razni faktori utječu na odljev mozgova iz ovih država. Pored viših primanja, tu su i prilike za stručno usavršavanje i obuku, bolja budućnost za članove porodice (kao što su mogućnosti za školovanje djece), te bolji životni i radni uslovi.

 

Blizina i preferencijalni pristup tržištima rada Evropske unije, kao i brojna dijaspora znatno smanjuje troškove emigracije.

 

Dugotrajna emigracija visokobrazovanih radnika ostavlja dugotrajne negativne posljedice na države koje napuštaju. Odljev mozgova često je simptom, a ne uzrok loše ekonomije države, stoji u izvještaju.

 

Zapadni Balkan je posebno značajan 'izvoznik ljudskih resursa' u polju zdravstvenih radnika, kojih nedostaje u mnogim državama Evropske unije.

 

Interaktivnu mapu pogledajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI