Rekonstrukcija puta/ Cure detalji o kamionu smrti

Migranti su u hladnjači polako umirali, a temperatura se spuštala do -25 °C: Policiju nazvao užasnuti vozač?

Hronika 24.10.19, 14:49h

Migranti su u hladnjači polako umirali, a temperatura se spuštala do -25 °C: Policiju nazvao užasnuti vozač?
Mo Robinson na društvenim mrežama često je objavljivao fotografije svog kamiona tegljača, a nazivao ga je Skandinavski vlak i Polarni voz. Ukrašen je keltskim harfama, a na vjetrobranu je ispisano Irska. Pretpostavlja se da nije vlasnik tegljača nego ga unajmljuje

 

 

Policija je pokrenula jednu od najvećih istraga o ubistvu u Velikoj Britaniji nakon što je u kontejneru kamiona pronađeno čak 39 beživotnih tijela, koji su bili stisnuti u malenom, zatvorenom i raslađenom prostoru, bez svjetla i zraka, na temperaturi koja se u hladnjači mogla spustiti i do -25 Celzijevih stepeni.

 

Crvena Scania registrirana u Bugarskoj pronađena je u industrijskoj zoni Thurrock u Essexu, 30-ak kilometara od Londona, a vozač, 25-godišnji Mo Robinson iz Sjeverne Irske je uhićen.

 

Kamion s 39 trupala koji je u noći na srijedu pronađen u industrijskoj zoni istočno od Londona, a čiji vozač je uhapšen, nije prošao kroz Hrvatsku, doznaje  Jutarnji list u MUP-u.

 

"Provedenim provjerama dostavljenih podataka kroz službene evidencije našeg ministarstva nije utvrđeno da se kamion kretao po teritoriju Republike Hrvatske", rekla je za Hinu glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

 

Prema pisanju britanskih medija, svi leševi pronađeni u kamionu smrti su Kinezi, među kojima osam žena, a užasnuti je vozač pozvao policiju nakon što je otvorio prikolicu da bi uzeo dokumente. Mo Robinson, kojega policija još uvijek ispituje u vezi sa stravičnim pronalaskom, ugledao je gomilu smrznutih leševa.

 

Kako piše Daily Mail, strahuje se da su se migranti, 38 odraslih osoba i jedan tinejdžer, polako smrzavali do smrti u katastrofalnim uvjetima dok su se pokušavali domoći Velike Britanije trajektom iz Belgije. Navode da je 39 migranata bilo zgurano u hladnjači najmanje 15 sati do trenutka kada su otvorena vrata kamiona smrti u Essexu u 1.40 sati u noćnim satima sa utorka na srijedu. Kamion je luku Purfleet na rijeci Temzi napustio oko 1.05 sati.

 

Također je moguće da su u metalnom lijesu proveli i puno duži vremenski period. Iako su ambulantna kola Hitne na mjesto strave stigli samo nekoliko minuta nakon poziva, ugledali su hrpu tijela i utvrdili da nema preživjelih.

 

Policajci u Sjevernoj Irskoj obavili su pretres u dvije kuće, a Nacionalna agencija za kriminal pokušava ući u trag kriminalnim skupinama koje su umiješane u stravičan slučaj. Policija je snimljena ispred dvije rezidencija u sjevernoirskoj pokrajini Armagh, nakon hapšenja vozača Moa Robinsona (25). Istražitelji su se fokusirali na irski krijumčarski lanac koji je povezan s bugarskim gradom Varnom. Riječ je o ruti koju krijumčari koriste za švercanje cigareta i goriva, a povezani su s irskim republikanskim bandama.

 

Iz Belgije poručuju da je i tamo u toku istraga o slučaju, te da zasad ne znaju je li kamion u Belgiji proveo tek nekoliko sati ili čak dana.

 

Britanska policija tvrdi da je tegljač kamiona došao iz Sjeverne Irske te pokupio prikolicu u luci Purfleet. Kamion je u međuvremenu premješten na lokaciju u Tilbury Docksu kako bi se tijela 39 osoba mogla izvaditi iz kontejnera a pritom sačuva dostojanstvo žrtava, izjavila je šefica zamjenika šefa policije Pippa Mills.

 

Glasnogovornik bugarskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je da je kamion registriran u toj zemlji ali pod imenom tvrtke čiji je vlasnik irska državljanka. Ističe kako je malo vjerovatno da su žrtve bugarske nacionalnosti.

 

Prema rekonstrukciji puta što ga je objavio BBC, kontejner s migrantima stigao je iz Zeebruggea u Belgiji u britansku luku Purfleet pola sata iza ponoći, a u 1.05 ga je pokupio vozač Robinson. U 1.40 leševi su pronađeni u kontejeneru.

 

Pretpostavlja se da su se migranti ušuljali u kontejner u prometnoj belgijskoj luci u utorak, gdje beskrajni redovi metalnih kontejnera čeka na ukrcaj u Veliku Britaniju. Iz luke je otplovio oko 14 sata, a trebalo im je deset sati da prijeđu kanal i domognu se luke Purfleet.

 

Isključena je mogućnost da je kontejner bio u Irskoj dva dana prije nego što je stigao u Britaniju. Istražitelji u Dublinu utvrdili su da je uhićeni vozač prošle subote iz luke Dublin stigao u luku Holyhead u Walesu, pa se vratio u Dubin, da bi sutradan opet otišao za Holyhead.

 

Policija pokušava pouzdano utvrditi kada su migranti ušli u kontejner.

 

Pojavila se snimka nadzornih kamera koja prikazuje dolazak kamiona smrti u industrijski park Waterglade samo nekoliko minuta prije šokantnog otkrića. Policija sinoć nije željela otkriti je li upravo Robinson pozvao policiju i Hitnu pomoć.

 

 

Mo Robinson na društvenim mrežama često je objavljivao fotografije svog kamiona tegljača, a nazivao ga je Skandinavski vlak i Polarni voz. Ukrašen je keltskim harfama, a na vjetrobranu je ispisano Irska. Pretpostavlja se da nije vlasnik tegljača nego ga unajmljuje. Kamion nosi bugarske registarske pločice, a volan je na lijevoj strani. Mediji pišu da živi u kući vrijednoj 347.000 eura koju dijeli s trudnom djevojkom, koja navodno očekuje blizance. Kuću je napustio u subotu ujutro.

 

Bugarska javna televizija BNR je izvijestila da je kamion registriran u toj zemlji 9. juna 2017. Idućega dana napustio je Bugarsku i od tada se nije vratio, tvrde bugarske vlasti. Kontejner u kojemu su pronađeni migranti iznajmila je irska tvrtka za prijevoz tereta GTR 15. listopada s lokacije u pokrajini Monaghan i to za 277 eura.

 

Glasnogovornik tvrtke zgrožen je spoznajom da je njihov kontejner iskorišten na ovaj način te u potpunosti surađuju s britanskom policijom. Zasad nema naznaka da je GTR na bilo koji način bio povezan sa smrću migranata.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI