Milorad Dodik nakon rasprave o BiH u Senatu SAD-a

'Palmer ne govori istinu, ne radim ništa drugo od onoga što govori Donald Trump!'

Front 24.10.19, 14:33h

'Palmer ne govori istinu, ne radim ništa drugo od onoga što govori Donald Trump!'
Ako Matthew Palmer ne želi da čuje šta legalno izabrani predstavnici naroda u BiH govore, naglasio je Dodik, šteta što on ne sluša svog predsjednika, koji ne tako davno, reče da budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje građane, poštuju svoje susjede i razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom

 

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan, Matthew Palmer, nastavlja praksu svojih prethodnika iz State Departmenta izvještavajući Senat o događajima u BiH, po već uhodanoj matrici, a da on ne radi ništa drugo od onoga što govori američki predsjednik Donald Trump, prenio je Tanjug.

 

U svjedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata i Pododborom za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju, Palmer je istakao da BiH ne smije biti ostavljena po strani.

 

On je ocijenio da je "liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, uskogrudno, nacionalističko i podložno riziku, te da se radi malo kako bi pomoglo običnim građanima".

 

"Pokušavamo da izvršimo pritisak da se formira Savjet ministara BiH i da se pošalje ANP. Glavna prepreka tome je (srpski član Predsjedništva BiH) Milorad Dodik, koji blokira sve što bi dovelo do napretka", naveo je Palmer. Palmer je rekao da ANP ne znači članstvo u NATO, već proces reformi.

 

"Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini", ocijenio je Palmer.

 

Milorad Dodik je istakao da je Palmer nastavio da izvještava Senat o događajima u BiH, po već uhodanoj matrici, bez identifikovanja stvarnih problema i odgovornih za te probleme.

 

"Matthew Palmer pred Senatom sigurno ne bi mogao izgovori čuvenu rečenicu, koju svjedoci pred američkim pravosuđem izgovaraju, a ona kaže - govoriću istinu, samo istinu i ništa osim istine, a potom izgovoriti sve što je izgovorio", kaže Dodik u izjavi za Srnu.

 

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da Palmerovo svjedočenje pred Senatom nije istinito, jer da jeste on bi morao da kaže članovima Senata zbog čega SAD ili bilo ko drugi sa strane moraju da vrše pritisak da se formira vlast, kada je formiranje vlasti nakon demokratskih izbora uobičajena procedura u svakoj državi.

 

"Da je samo rekao istinu zbog čega BiH godinu nakon izbora nema vlast, ne vjerujem da bi mu iko u Senatu povjerovao da jedan čovjek, jedan narod, jedna Republika može da bude prepreka bilo čemu, a najmanje napretku. Napredak Republike Srpske i BiH, koliko se napredak odnosi na Srpsku, u našem je interesu, a ne primarno u interesu SAD, Rusije, Turske ili bilo koje druge velesile", poručio je Dodik.

 

Ako Matthew Palmer ne želi da čuje šta legalno izabrani predstavnici naroda u BiH govore, naglasio je Dodik, šteta što on ne sluša svog predsjednika, koji ne tako davno, reče da budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje građane, poštuju svoje susjede i razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom.

 

"Ne radim radim ništa više od ovoga što je rekao američki predsjednik Donald Trump", naveo je Dodik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI