Ovo sigurno djeluje

Pljesnivi veš, ustajali miris peškira i mrlje od ulja? Evo nekoliko trikova kako ih oprati

Auto & Dom 24.10.19, 13:59h

Pljesnivi veš, ustajali miris peškira i mrlje od ulja? Evo nekoliko trikova kako ih oprati
Svi želimo čisto i mirisno rublje i peškire, a prije svega higijensko pa pogledajte naše savjete kako bi otklonili uobičajene 'probleme' s rubljem

 

Kako bi sav veš, plahte i peškiri iz vaše praone izašlo mirisno, čisto i higijensko slijedite ove savjete raspoređene u nekoliko kategorija kako bi vam olakšali pranje.

 

1. Žuta odjeća

 

Ako vam se dogodila situacija da vaša odjeća požuti, posebno ovratnici ili mjesta kod pazuha imamo jednostavno rješenje koje će vam pomoći vratiti bjelinu vašoj omiljenoj majici ili košulji. Da bi odjeća opet bila bijela trebate samo polovicu limuna. Limun utrljajte na žute dijelove i stavite odjeću na sunce kako bi izblijedila. Ostavite tako oko dva sata i nakon toga operite odjeću. Žuto s vaše odjeće će vrlo vjerovatno nestati.

 

2. Pljesnivi veš

 

Ako se rublje dobro ne posuši to može dovesti do razvoja plijesni koja nije nimalo ugodna ni oku ni njuhu. Još veći razlog zbog kojeg će vam se odjeća upljesniviti je ako ju slučajno ili namjerno ostavite u veš mašini nakon pranja i ne stavite sušiti na vrijeme. Ono što trebate učiniti je ponovno oprati rublje, a u verš mašinu trebate dodati oko 2 decilitra octa što će uništiti neugodan pljesnivi miris.

 

3. Ustajao miris peškira

 

Osim što se peškiri mogu upljesniviti, oni mogu dobiti i ustajao miris koji je nešto blaži od pljesnivog mirisa, ali svejedno nije ugodan i približava se onome najgorem (razvoju plijesni). Peškirima ovisno o materijalu može trebati nešto duže vremena da se posuše, ako se ne posuše na vrijeme postaju neugodnog mirisa. To možete riješiti tako da ih ponovno stavite oprati, a u veš mašinu dodajte 2 do 4 decilitra destiliranog octa.

 

4. Mrlje od ulja na odjeći

 

Išli ste kuhati ručak i uprskali ste se uljem? Imamo rješenje. Na područje koje je uprljano masnim mrljama stavite malo detergenta za pranje posuđa, utrljajte i ostavite da stoji barem sat vremena. Nakon toga odjeću stavite na klasično pranje u veš mašinu.

 

5. Mrlje od krvi na odjeći

 

Porezali ste se i u svoj toj strci upraljali najdražu majicu, a niste sigurni kako da otklonite mrlje bez da pogoršate situaciju? Poznato. Ono što biste trebali učiniti je uzeti običan sapun koji se radi samo od djevičanskog maslinovog ulja, vode i natrijeve lužine, tzv. 'kastilni sapun' koji možete napraviti i sami i utrljati na fleku. Nakon toga odjeću trebate staviti na klasično pranje i mrlja bi trebala nestati.

 

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI