zbog ratnih zločina

Ko je Miladin Trifunović, uhapšen na Sokocu: Komandant Vogošćanske brigade VRS-a odgovoran za brojna ubistva i mučenja...

Hronika 23.10.19, 13:08h

Ko je Miladin Trifunović, uhapšen na Sokocu: Komandant Vogošćanske brigade VRS-a odgovoran za brojna ubistva i mučenja...
Odgovoran je, između ostalog, i za odvođenje zarobljenih civila iz "Planjine kuće" u živi štit

 

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, SIPA je na Sokocu uhapsila Miladina Trifunovića (rođen 1956. u Han Pijesku), nekadašnjeg komandanta Vogošćanske brigade VRS-a. Uporedo sa lišenjem slobode, na temelju zahtjeva Tužilaštva i naredbe Suda BiH, vrše se pretresi objekata koje koristi osumnjičeni.

 

Navedeni osumnjičeni je pod istragom koju vodi Tužilaštvo BiH i tereti se za zločine protiv čovječnosti počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Vogošće i Ilijaša tokom 1992. godine.

 

On je osumnjičen da je u svojstvu komandanta Vogošćanske brigade VRS-a odgovoran za ubistva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba, nezakonito zarobljenih u objektu zvanom "Planjina kuća" u mjestu Svrake, koji su odvođeni u živi štit, kao i na prinudne radove na borbenoj liniji, u zoni vatrenog dejstva što je rezultiralo ubistvima najmanje 20 osoba, ranjavanjem i teškim tjelesnim povredama najmanje 20 osoba, kao i zlostavljanjem više desetaka zarobljenih osoba.

 

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu. Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI