Više od 70 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske

Danas u Sarajevu počinje 41. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turističke berze

Hronika 23.10.19, 08:10h

Danas u Sarajevu počinje 41. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turističke berze
Prezentacije strane i domaće turističke ponude, stručne konferencije, predavanja, promocije, kulturno-umjetnički program dio su sadržaja koji će se ponuditi turističkim radnicima i široj publici

 

U Centru Skenderija danas će biti upriličeno svečano otvaranje Sarajevskog festivala turizma - 41. Međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turističke berze.

 

Sarajevski Festival Turizma predstavlja važnu ulogu u promociji turističke ponude cijele Bosne i Hercegovine i to je prilika turističkim radnicima naše zemlje da predstave domaćem i stranom tržištu nove sadržaje. 

 

Prezentacije strane i domaće turističke ponude, stručne konferencije, predavanja, promocije, kulturno-umjetnički program dio su sadržaja koji će se ponuditi turističkim radnicima i široj publici. 

 

Tema ovogodišnje manifestacije je „Outdoor i avanturistički turizam“ te će prvog dana festivala centralni događaj biti upravo stručna konferencija na ovu temu, a počinje uvodnim izlaganjem eksperta iz oblasti turizma prof. dr. Almira Pešteka sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

 

"U BH turizmu bilježimo pozitivna kretanja tokom posljednjih godina, ali je pred nama još dosta posla - potrebno je raditi na dugoročno održivom modelu razvoja turizma. Primjetan je debalans u razvoju destinacija u BiH u smislu broja dolazaka i noćenja. Urbane destinacije privlače više turista i primjetna je sezonalnost, kao i kratki boravci turista. Stoga je potrebno raditi na razvoju i drugih destinacija i razvoju turističke ponude koja će generisati dolaske turista tokom cijele godine, povećanje zadržavanja turista i koja će stimulisati veću turističku potrošnju. BiH ima veliki potencijal u segmentu outdoor i avanturističkog turizma i taj potencijal trebamo više koristiti i promovisati", smatra Peštek.

 

Konferencija "Outdoor i avanturistički turizam" će biti održana danas u periodu od 12 sati i 30 minuta do 15 sati i 30 minuta u Centru Skenderija, a govornici i panelisti na konferenciji su istaknuti stručnjaci i profesionalci iz oblasti turizma.

 

Program sajma će već tradicionalno obuhvatiti i ugostiteljstvo kao vrlo važan segment turističke ponude. Tako će i ove godine u saradnji sa Udruženjem kuhara u BiH biti organizovan raznovrstan program: međunarodna takmičenja, degustacije, predavanja... Ove godine će promovirati tradicionalnu bosansku kuhinju.

 

"Na otvaranju festivala bit će pripremljena tarhana, oko 1.500 porcija će biti podijeljeno posjetiocima. Prvog dana festivala će biti pripremljena tradicionalna jela u saradnji s udruženjima žena iz Vareša i Hadžića. Istog dana Udruženje kuhara u BiH će zajedno s učenicima Mješovite srednje škole Džemal Bijedić iz Goražda kuhati i prezentirati jela", kaže predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić.

 

Sa terminologijom starinskog bosanskog kulinarstva imat će priliku upoznati se svi posjetioci koji danas dođu na Festival u terminu od 16 do 17 sati. Predavanje će održati profesor Enes Kujundžić.

 

Za sutra je planirano takmičenje u poslastičarstvu, a nakon glasanja za najbolju tortu, kolači će biti podijeljeni svim posjetiteljima.

 


Sarajevski festival turizma okuplja turističku ponudu Bosne i Hercegovine i pozicionira njeno mjesto u regionu. Bosna i Hercegovina je veoma zanimljiva turistička destinacija, zahvaljujući geografskom položaju, izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskom nasljeđu i pogodnim klimatskim uslovima. Upravo ova manifestacija ima zadatak da prije svega afirmiše bh. turističku ponudu i potencijale.

 

Naravno, dio ove manifestacije je i turistička ponuda stranih turističkih ponuđača, koji su vrlo zainteresovani da pored promocije svojih turističkih destinacija, upoznaju i vrlo bogatu turističku ponudu Bosne i Hercegovine.   

 

Pokrovitelji manifestcije su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo. Partneri pri organizaciji programskih sadržaja manifestacije su: Prirodnomatematički fakultet Univerziteta u Sarajevo, Odsjek za geografiju i Udruženje kuhara u BiH.

 

Na sajmu će se predstaviti više od 70 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske.


Radno vrijeme sajma je od 10 do 18 sati. Ulaz na sajam je slobodan.

 

(Fena/mr)

 

BLIN
KOMENTARI