PREPOZNATE PROFESOROVE RIJEČI

'Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa': Prestižna nagrada 'Cardinal Sepe' došla u ruke Franje Topića

Hronika 21.10.19, 15:51h

'Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa': Prestižna nagrada 'Cardinal Sepe' došla u ruke Franje Topića
Profesorove riječi kako “Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa” i sve što je govorio svih prethodnih gotovo tri desetljeća, jesu prepoznate kao riječi čovjeka s iskustvom rata i čovjeka koji je gradio mir

 

 

Piše: Anto PRANJKIĆ


Nakon intervjua kojega je u travnju u broju 94 objavio Traguardi Sociali, list talijanskog radničkog kršćanskog pokreta, prof dr. sc. Franjo Topić bio je iznimno tražena osoba u svijetu radničkog kršćanskog pokreta u ovoj zemlji.
 

Naime, riječi koje je izgovorio u tom intervjuu naslova “La pace non e tutto, pero’ senza la pace tutto e’ ninte” (“Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa!”) talijanski su mediji nagovijestili da bi profesor Franjo Topić, bosnasko-hercegovački i hrvatski književnik i intelektualac mogao dobiti njihovu prestižnu nagradu Cardinal Crescenzio Sepe. Naime, dodjela ove nagrade organizira se po osmi puta u Napulju i dodijeljena je u okviru savjetovanja “Politike rada i razvtika novog Juga” a koju organizira Pokret kršćanskih radnika Italije.

 

franjo-topic-nagrada-11


Prof. Topić je dobio posebnu nagradu za njegovo zauzimanje za mir na Balkanu i zaštitu tamošnjih katolika od “dramatičnih etničkih i vjerskih čistki”. Zato su profesorove riječi kako Mir nije sve,ali bez mira sve je ništa i sve što je govorio svih prethodnih gotovo tri desetljeća, jesu prepoznane kao riječi čovjeka s iskustvom rata i čovjeka koji je gradio mir.


Autentičnost u izjavama i djelima je u svakom slučaju presudila da se profesora Topića stavi na pijedestal časti u talijanskim kršćanskim radničkim krugovima, ali i uopće u talijanskom svijetu. No, njegova najveća vrijednost jesu stotine mladih ljudi na koje je prenosio potrebu gradnje mira među ljudima predavajući ekleziologiju i kolegije o Islamu i dijalogu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, ali i dugogodišnji rad na humanitarnom i kulturnom polju kroz rad HKD Napredak, na čijem čelu je bio predsjednik gotovo punih 30 godina.


Prestižna talijanska nagrada “Cardinal Crescenzio Sepe” ustanovljena je kao podstrek za organizaciju obilježavanja trenutaka za važna promišljanja a kako bi se skupile najbolje energije za rješavanje važnih pitanja, a dobijaju je osobe s posebnim zaslugama. Uz profesora Topića ove godine ovu je nagradu dobio i urednik TV RAI Gennaro Sangiuliano, glumac Benedetto Casillo te predsjednik napuljske banke BCC Amedeo Manzo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI