Pod sloganom 'Pismo = Glava'

Otvoren 64. sajam knjiga u Beogradu, predstavlja se 500 izlagača

Kultura 21.10.19, 08:56h

Otvoren 64. sajam knjiga u Beogradu, predstavlja se 500 izlagača
Organizatori očekuju da broj posjetilaca premaši prošlogodišnji, kada je sajam posjetilo 193.000 ljudi

 

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 64. po redu, pod sloganom "Pismo = Glava", otvoren je sinoć na Beogradskom sajmu, gdje će se posjetiocima do 27. oktobra predstaviti oko 500 izlagača, od kojih je 60 iz inostranstva.

 

Sajam je otvorio književnik Milovan Vitezović, a u ime Egipta, zemlje počasnog gosta sajma, prisutne je pozdravio direktor Međunarodnog sajma knjiga u Кairu Haitam Al Haj Ali.

 

Najavljeno je i učešće velikih imena egipatske književne scene, pa će publika moći da čuje i vidi književnicu mlađe generacije Salvu Bakr, književnicu Mai Haled i egiptologa Mamduh el Damatija, poznatog po djelima iz oblasti istorije i arheologije.

 

Posjetiocima manifestacije predstavit će se i Muhamed Salmavi, dugogodišnji predsjednik egipatske Unije pisaca i autor više od trideset knjiga, kao i spisateljica i novinarka Mansura Ez Eldin, prenosi Beta.

 

Organizatori očekuju da broj posjetilaca premaši prošlogodišnji, kada je sajam posjetilo 193.000 ljudi.

 

Najavljeno je da će pored kupovine knjiga posjetioci moći da prisustvuju i sajamskim izložbama, tribinama, promocijama knjiga, kao i Festivalu stvaralaštva mladih, na kojem će biti predstavljena djela umjetnika mlađih od 30 godina iz raznih oblasti stvaralaštva.

 

Tokom sajma bit će obilježene godišnjice književnika Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, a gosti sajma bit će i brojni inostrani pisci, prevodioci i izdavači.

 

Na sajmu knjiga, osim izdavača iz Srbije, učestvuju i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Italije, Turske, Кine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Njemačke i Albanije.

 

Gosti ovogodišnjeg sajma bit će Dejvid Van iz SAD-a, Nermin Jildirim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

 

U okviru Sajma knjiga tradicionalno će biti dodijeljene nagrade i ocjenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama: izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dječija knjiga godine.

 

Bit će dodijeljena i nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, ali i specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada "Bogdan Кršić" za najljepšu knjigu, nagrada za najljepšu dječju knjigu, kao i specijalno priznanje za mladog dizajnera.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI