Ruski premijer danas na obilježavanju oslobođenja Beograda

Medvedev: Veoma je opasan pokušaj da se u NATO uvuku BiH i Republika Srpska

Front 19.10.19, 10:37h

Medvedev: Veoma je opasan pokušaj da se u NATO uvuku BiH i Republika Srpska
On je poručio da NATO treba 100 puta da razmisli prije nego što donese takvu odluku, jer upravo zbog toga u Evropi sada sebi krči put ideja o uspostavljanju autonomne evropske bezbjednosti izvan NATO

 

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ocijenio je da je veoma opasan pokušaj da se u NATO uvuku BiH i entitet Republika Srpska, ali druge zemlje u kojim postoji unutrašnji konflikt kao što su Gruzija i Ukrajina.

 

"Kada NATO pokušava da asimiluje ili da uključi u svoj sastav zemlje koje imaju unutrašnji konflikt, to protivriječi, po mom mišljenju, čak i samom ugovoru o stvaranju Sjevernoatlanske alijanse, a bremenito je veoma ozbiljnim posljedicama", rekao je Medvedev za "Večernje novosti", prenosi Srna.

 

On je poručio da NATO treba 100 puta da razmisli prije nego što donese takvu odluku, jer upravo zbog toga u Evropi sada sebi krči put ideja o uspostavljanju autonomne evropske bezbjednosti izvan NATO.

 

"Vidjećemo sa čime će se to završiti", rekao je Medvedev.

 

Ruski premijer, koji će danas prisustvovati obilježavanju 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što ga je pozvao da posjeti ovu zemlju upravo u danima kada se obilježava jubilej.

 

"Naše zemlje su mnogo nastradale od fašizma i veoma je važno da zadržimo iste ocjene onoga što je bilo tada, prije 75 godina. Te ocjene su iste. Nisu podvrgnute nekoj političkoj eroziji. U stvari, to su istinite ocjene onoga što je bilo", naglasio je ruski premijer.

 

Govoreći o pokušajima pojedinih zapadnih zemalja da izvrše reviziju istorije 20. vijeka, Medvedev je rekao da je to neprihvatljivo.

 

"Smatram da je zadatak naših zemalja, istoričara, civilnog društva u našim državama, da se suprotstavljamo tom pokušajima. Obilježavanje jubileja je upravo najbolji teren, najbolja govornica da to bude rečeno", naglasio je Medvedev.

 

On je ocjenio da Ruska Federacija i Srbija imaju partnerske odnose, kako u političkoj, tako i u ekonomskoj oblasti.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI