NOVA VLAST U KS BRINE O ILIDŽANCIMA

Velika očekivanja od tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica: Sve će se promijeniti u ovom dijelu grada

Front 18.10.19, 10:23h

Velika očekivanja od tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica: Sve će se promijeniti u ovom dijelu grada
Nermin Muzur podsjeća da je Ilidža imala svoje predstavnike i u prethodnim sazivima Skupštine KS i Vlade KS iz SDA, ali da od tih predstavnika Ilidža nije dobila ništa niti je riješen ijedan ključni problem građana Ilidže

 

 

Nakon višegodišnje priče u vezi sa izgradnjom tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica, Vlada KS je konačno dala saglasnost Ministarstvu saobraćaja KS da projekat izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica uvrsti u nacrt Programa javnih investicija KS za period 2020 - 2022. godine. Iz Povjereništva Naroda i Pravde Ilidža podsjećaju da je tek dolaskom aktuelne Vlade KS otkočen niz projekata značajanih za cijelu Ilidžu.


- Ovo je definitivno najveći infrastrukturni projekat Vlade KS na području Općine Ilidža. Radi se o projektu još iz 1985. godine koji podrazumijeva dodatnih 12 kilometara pruge i novih 16 stanica. Ovaj projekat će u svakom smislu podići kvalitet života građana Općine Ilidža. Olakšat će komunikaciju sa gradom, smanjiti vrijeme putovanja do grada, omogućit će da jednim prevoznim sredstvom dođete do centra grada, a sigurno će pozitivno utjecati i na smanjenje stalnih gužvi u saobraćaju - smatra Nermin Muzur, predsjednik Povjereništva Naroda i Pravde Ilidža. 


Prema Muzurovim riječima, izgradnja pruge će ovaj dio grada sigurno učiniti atraktivnijim za život.


- Također se može očekivati da će ovim projektom i nekad jedna od najvećih i najboljih industrijskih zona - FAMOS,  imati pozitivne efekte. Hrasnica je kroz svoju historiju i sve ono sto je značila u prethodnom periodu davno zaslužila da ovaj projekat bude realiziran. Čestitam Vladi KS na ovom konkretnom potezu. Vrijeme je da se izgradnja pruge Ilidža - Hrasnica, umjesto predizbornih lažnih obećanja, konačno počne realizirati kroz institucije Kantona Sarajevo. Projekat je do sada vodila Općina Ilidža i isključivo je bio aktueliziran u predizborno vrijeme bez poduzimanja bilo kakvih konkretnih koraka ka njegovoj realizaciji - kaže Muzur.


Muzur podsjeća da je Ilidža imala svoje predstavnike i u prethodnim sazivima Skupštine KS i Vlade KS iz SDA, ali da od tih predstavnika Ilidža nije dobila ništa niti je riješen ijedan ključni problem građana Ilidže.


- Podsjećam da nikada nije završen vrtić u Lužanima, da nikada nije započela izgradnja škole na Stupu, da nije renoviran vrtić u Hrasnici, da smo imali redovno nepokošene parkove, pretrpane kontejnere, neredovan gradski saobraćaj, potpuno devastiranu Rustempašinu ulicu, da nismo imali nijednu utopljenu zgradu, da je Velika aleja bila uništena. Početak radova na projektu tramvajske pruge do Hrasnice najavljivan je bar 10 puta ali nikada nije zakopana nijedna lopata. Za razliku od prethodnih, u sadašnjem sazivu i Skupštine KS i Vlade KS imamo neke 'čudne' predstavnike Ilidže. Ovi predstavnici koji čine većinu u Skupštini KS i ova Vlada KS su potpuno drugačiji, posebno kad je u pitanju Ilidža pa tako su za samo devet mjeseci potpuno renovirali Veliku aleju, uradili rekonstrukciju prve faze ratnog puta na Igmanu, vratili liniju Hrasnica-Vijećnica, asfaltirali trasu Sokolović Kolonija-Hrasnica, krenuli u potpunu rekonstrukciju Rustempašine ulice, planirali sredstva za renoviranje vrtića u Hrasnici. Ovim Vlada KS i Skupština KS pokazuju da brinu o stanovnicima Ilidže, ovo je najava jednog drukčijeg odnosa prema Ilidži, odnosa kakav građani Ilidže zaslužuju - kaže na kraju saopćenja Muzur.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI