Predsjedavajući Predsjedništva BiH na panelu 'Diplomatski dijalog'

Željko Komšić poručio iz Beograda: Dosta smo se svađali, zasučimo rukave!

Front 07.10.19, 20:29h

Željko Komšić poručio iz Beograda: Dosta smo se svađali, zasučimo rukave!
Govoreći o regionalnoj saradnji, koju uostalom od regije traži EU, Komšić je kazao da saradnja ne smije postojati samo zato da bi se nekome dokazalo, nego zbog nas samih

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio je u beogradskom Media centru u okviru panela pod radnim nazivom "Diplomatski dijalog", koji organizira Forum za etničke odnose.

 

Govoreći o temi "Evropska unija, zapadni Balkan", Komšić je u uvodu izlaganja kazao da je postojao strah da će unutar EU nakon zadnjih parlamentarnih izbora porasti značaj i snaga desničarskih stranaka, ali da se to, srećom, nije desilo.

 

Ocijenio je da je na snazi jedan udar na liberalne ideje, ali su građani EU izabrali stabilnost, što je dobro i za naš region, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

 

- EU će zadržati svoja strateška opredjeljenja kada je riječ o proširenju na ove prostore i zadržati istu strategiju, iako to Evropi nije prioritet - naveo je Komšić.

 

Kazao je da je BiH dobila Mišljenje EK, ali ne i kandidatski status. Ocijenio je da je Mišljenje EK istorijski dokument jer je u njemu navedeno šta BiH treba uraditi da bude ozbiljan kandidat za članstvo u EU.

 

Komšić je izrazio dilemu o tome šta da se kaže Evropljanima; da li da se zahtjeva da zemlje regije odmah postanu članice ili da prvo ispune sve evropske standarde pa da ih EU tek onda prihvati.

 

Govoreći o regionalnoj saradnji, koju uostalom od regije traži EU, Komšić je kazao da saradnja ne smije postojati samo zato da bi se nekome dokazalo, nego zbog nas samih.

 

- Moja namjera je da danas u Beogradu kažem da mi u BiH i Srbiji moramo zasukati rukave i riješiti otvorena pitanja koja opterećuju odnose između dviju država, kao što su pitanje granice i pitanje iskorišstavanja hidropotencijala rijeke Drine - rekao je Komšić.

 

Pozvao je sve zvaničnike regije da pomognu jedni drugima, jer smo se, kako je naveo, dosta svađali.

 

- Ako će kamen temeljac koji sutra polažemo biti jedna nova era u boljim odnosima, onda je to velika stvar - istakao je Komšić.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI