spasi budžet, bit će kako vlast kaže

Da li je neko vidio kantonalnu ministricu zdravstva Amelu Sofić?! 30 godina radila sa pacijentima, sada šuti i okreće glavu!

Hronika 04.10.19, 14:19h

Da li je neko vidio kantonalnu ministricu zdravstva Amelu Sofić?! 30 godina radila sa pacijentima, sada šuti i okreće glavu!
Ministrica Sofić, kao da se sve ovo dešava u Australiji, daleko od njene kuće, za sada samo sluša ljekare, takav je opći dojam

 

Izvor: Patria

Piše: Amina Čorbo-Zećo

 

Amela Sofić, kantonalna ministrica zdravstva sve češće nije raspoložena za komentar na temu štrajka zdravstvenih radnika, nije raspoložena ni za teme koje opterećuju zdravstvo u kompletu. Nema pedijatara, kadar odlazi, pacijenti nezadovoljni, lijekovi sumnjivog kvaliteta na tržištu, blokirano imenovanje članova UO KCUS-a ispred Vlade KS...


Nešto jeste, nešto nije u njenoj nadležnosti. Pregovore sa zdravstvenim radnicima preuzeo je Amel Kovačević, ministar finansija u Vladi KS. Poruka je jasna, spasi Budžet, radnici će na kraju morati kako vlast kaže!


Ministrica Sofić, kao da se sve ovo dešava u Australiji, daleko od njene kuće, za sada samo sluša ljekare, takav je opći dojam.


S obzirom da je trideset godina radila sa pacijentima, što je jako izazovan i naporan posao, otud je iznenađenje veće što kao ministrica zdravstva ne razumije potrebe kolega, već traži da svoje zahtjeve usaglase sa finansijskim mogućnostima ZZO-a.


Pozicija ministrice zdravstva je jedna druga perspektiva koja joj je omogućila da bude dio procesa koji može poboljšati sistem pružanja zdravstvene zaštite, ali ministrica Sofić, po ocjenama struke, za sada ne ispunjava to. Radnici u zdravstvu ni njihovi zahtjevi nje se ne dotiču, pa kako su nam otkrili sindikalci, na pregovorima djeluje odsutno, a dođe samo da bi se pojavila.


Sve češće novinarske poruke ignoriše, a na zvanične upite odgovara sa „bez komentara“. Sofić je poručila kako razumiju zahtjeve sindikata i da joj je žao što nije postignut dogovor i na tome se završilo. Kao da je to dovoljno! Uspjela je ministrica samo još dodati da „sa socijalnog dijaloga se ne otkrivaju detalji“!?


Ministrica je prepustila drugima da rade njen posao. Neki od sindikalaca uvjereni su da nije ni pročitala njihov prijedlog, a naglašavaju da doktori i njihov sindikat imaju veliki utjecaj na nju - ona je na njihovoj strani. Sasvim je legitimno da ih podržava, ali nema pravo okrenuti leđa drugima i dužna ih je poštovati.


Sofić, a ni Vlada nikada nisu stavili primjedbu niti na jedan član ugovora kojeg predlažu sindikalci. Zato je nejasno gdje se izgubila osjetljivost.


Dali su, naprimjer, nezakonito, kao Vlada, reprezentativnost doktorima ne poštujući presudu. Sud u roku 5 dana poništio rješenje. I to je problem koji se mora riješiti, a niko ne nudi konkretno rješenje.


Na posljednjim pregovorima Sofić je zamjerila i Federaciji, pa je kazala da "ako oni vide da smo mi koka koja stalno daje, nećemo ništa dobiti"! Neriješeni odnosi između Federacije i Kantona Sarajeva ne trebaju se ticati onih koji rade, a najmanje pacijenata. I inat u svemu proizvodi samo dublju krizu.


Podsjećamo, zdravstveni radnici u Sarajevu su i u nekoliko navrata ranije štrajkovali. Štrajk održan prošle godine okončan je tako što je s tadašnjom Vladom postignut dogovor o povećanju koeficijenata, a zatražena je i veća reprezentativnost sindikata na nivou Federacije BiH.


Sada predstavnici kantonalne Vlade imaju "zabetoniran stav", prema ocjenama Sindikata, a to je da ne zdravstvenim radnicima ne treba dati ništa u ovoj godini i ne obećavati im ništa u narednoj. Podržan ovakav stav od ministrice Sofić udaljio je njen esnaf od nje, ako ona kao doktor još uvijek zdravstvene radnike smatra kolegama.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI