napredak

Bh. pasoš skočio za 23 pozicije: Evo u koliko zemalja se može putovati bez vize

Hronika 04.10.19, 09:22h

Bh. pasoš skočio za 23 pozicije: Evo u koliko zemalja se može putovati bez vize
Ako je suditi prema ovim podacima, BiH je među šest zemalja koje su u posljednjih 10 godina najviše napredovale na ovoj listi

 

Iako se pasoš BiH nalazi na 49. poziciji liste najmoćnijih pasoša svijeta “Henley passport index”, u posljednjih 10 godina je ipak napredovao za 23 pozicije.


Pasoš BiH je na listi najmoćnijih pasoša 2009. godine bio na 72. mjestu, dok je ove godine zauzeo 49. poziciju – navedeno je u ovogodišnjem izvještaju “Henley passport index” liste.

 

Kako je rečeno, pasošem BiH se, prema posljednjoj listi, bez vize može putovati u 116 država.

 

Ako je suditi prema ovim podacima, BiH je među šest zemalja koje su u posljednjih 10 godina najviše napredovale na ovoj listi.

 

Kada su u pitanju evropske zemlje u koje se bh. pasošem može putovati bez vize, među 116 zemalja se, između ostalog, nalaze Austrija, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Italija i druge.

 

Interesantno je da se pasošem BiH bez vize ne može putovati u SAD, ali viza nije potrebna za sedam južnoameričkih zemalja poput Bolivije, Brazila, Paname, Čilea i drugih.

 

Kako je navedeno u ovoj listi, ovo je originalan rang svjetskih pasoša prema broju destinacija koje njihovi imaoci mogu posjetiti bez prethodnog podnošenja zahtjeva za vizu.

 

Prema ovom izvještaju, rangiranje je bazirano na ekskluzivnim podacima Međunarodne transportne asocijacije, koja posjeduje najveće i najtačnije svjetske baze podataka putničkih informacija.

 

Kada je u pitanju region, Srbija se ove godine nalazi na 39. mjestu i pasošem ove zemlje se bez vize može putovati u 131 destinaciju, a u posljednjih 10 godina je, kao i BiH, na listi napredovala za 10 pozicija.

 

Hrvatska se ove godine nalazi na 18. mjestu, a imaoci hrvatskog pasoša bez vize mogu putovati u 168 destinacija”, navodi se u ovom izvještaju i dodaje da je Hrvatska u posljednjih 10 godina napredovala za 18 pozicija na pomenutoj listi.


Slovenija je na “Henley passport index” listi na 10. poziciji i pasošem ove zemlje se bez vize može putovati u 180 destinacija.

 

Kada je generalni poredak u pitanju, najmoćniji pasoši na svijetu su pasoši Japana i Singapura, a njihovi imaoci bez vize mogu putovati u 190 destinacija.

 

Drugo mjesto dijele pasoši Finske i Njemačke, putem kojih se može putovati u 188 destinacija.

 

Na posljednjem, 107. mjestu je Avganistan, čijim pasošem se bez vize može putovati u svega 25 destinacija, a na pretposljednjoj poziciji se nalazi Irak, koji bezvizni režim ima za 27 zemalja.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI