Rasprava na Facebooku

Direktor BHRT-a odgovorio Bursaću: Nismo imali sredstava za šesterocifreni dolarski iznos prenosa SP u atletici

Mediji 03.10.19, 13:15h

Direktor BHRT-a odgovorio Bursaću: Nismo imali sredstava za šesterocifreni dolarski iznos prenosa SP u atletici
Generalni direktor BHRT, je nakon odgovora Bursaću počeo sa odgovaranjem i drugima koji su se zatekli u ovoj diskusiji, a koji su burno reagovali na njegov komentar

 

Generalni Direktor BHRT-a je reagovao na status Dragana Bursaća, koji je posvećen neemitiranju finala SP u atletici na javnim emiterima u BiH.

 

Belmin Karamehmedović je u svom reagovanju napisao:

 

''S ovakvim načinom (ne)naplate takse (i u komentarima na Vas post, ljudi se utrkuju u pozivima da se taksa ne plaća) ne mozemo parirati višestruko bogatijim konkurentima iz okruženja poput Arene Sport (Telekom Srbije) ili Sport Klub (prebogati investicioni fond iz Luksemburga). Nažalost, to je realno stanje stvari. Podsjećanja radi, BHRT je do pojave pomenute konkurencije u BiH, godinama prenosio najvažnije sportske događaje u svijetu, uključujući i Svjetska i Evropska prvenstva u atletici. Istini za volju, tada je i sistem naplate RTV takse bio puno bolje organiziran nego sto je to slučaj zadnjih godina.''

 

belmin-karamhemedovic-status

 

Generalni direktor BHRT, je nakon odgovora Bursaću počeo sa odgovaranjem i drugima koji su se zatekli u ovoj diskusiji, a koji su burno reagovali na njegov komentar. Prenosimo vam još nekoliko zanimljivih odgovora:

 

- Poštovani, mi nemamo instrumente kojima bismo osigurali naplatu takse na način kako se to radi u uređenim evropskim državama. To bi trebala biti zadaća zakonodavne i izvršne vlasti u BiH. Mi se borimo kako znamo i umijemo u postojećim, vrlo nepovoljnim, okolnostima.

 

- RTV taksa je zakonska obaveza koja postoji u svim državama Evrope i ona se plaća za javne servise u BiH. Nažalost, ne postoji zakonski osnov da kablovski operateri naplaćuju taksu, a prema odredbama Regulacione agencije za komunikacije dužni su u svojoj ponudi imati programe tri javna emitera, s tim da mi ne dobijamo nikakvu naknadu za to.

 

- Svi izvještaji i redovne godišnje revizije poslovanja BHRT su javne i dostavljaju se Parlamentu BiH koji je osnivač javnog servisa. To je odgovor na gomilu netačnih i neutemeljenih konstatacija koje tako lako iznosite.

 

- Pošto očigledno ne vrijedi dalje objašnjavati, ovo će biti moj zadnji post. BHRT nije uvela nikakav harač, plaćanje takse je zakonska obaveza koja postoji u cijeloj Evropi. Nivo naplate je samo oko 60 posto. Broj uposlenih je značajno manji u odnosu na druge javne servise u regionu. Prosječna plaća je u nivou prosječne plaće u Federaciji BiH. U Srbiji je taksa na računima za struju 2,5 KM, a ostala (mnogo veća) sredstva obezbjeđuje država iz budžeta. Želim Vam ugodan dan.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI