UOČI IZBORA ČLANOVA PREDSJEDNIŠTVA I GO SDA

5 ODABRANIH: Šta znamo o nebošnjačkim uzdanicama koje favorizuje Bakir Izetbegović?

Front 03.10.19, 14:31h

5 ODABRANIH: Šta znamo o nebošnjačkim uzdanicama koje favorizuje Bakir Izetbegović?
Kako je SDA najavila da će stranku otvoriti za nebošnjačke kadrove, DEPO Portal donosi pregled "nebošnjačkih" kandidata koji se nalaze na listama za članove Predsjedništva i Glavnog odbora

 

Stranka demokratske akcije će u subotu, 5. oktobra, dobiti 17 novih članova Predsjedništva, a bit će poznata i imena 14 preostalih članova Glavnog odbora te stranke. Za taj datum je zakazana prva sjednica novog saziva Glavnog odbora, odnosno 83 člana koja su izabrana na posljednjem Kongresu SDA i onih koji su dio tog stranačkog tijela na osnovu položaja.


Pred njima će se, kada je izbor članova Predsjedništva SDA u pitanju, naći dvije liste. Na jednoj od njih se nalaze imena 23 kandidata, među kojima će članovi Glavnog odbora birati devet članova Predsjedništva stranke.

 

Prema prethodnim (ekskluzivnim) informacijama koje su se pojavljivale u medijima bliskim SDA, obje liste "kreirao" je Bakir Izetbegović

 

A kako je SDA najavila da će stranku otvoriti za nebošnjačke kadrove, DEPO Portal donosi pregled "nebošnjačkih" kandidata koji se nalaze na listama za članove Predsjedništva i Glavnog odbora.


Čedomir Lukić

 

cedomir-lukic


Čedomir Lukić, prekaljeni kadar SDA, sve donedavno bio je (dugogodišnji) ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo. No prije te pozicije, a kao istaknuti član najjače bošnjačke stranke u BiH, bio je savjetnik za integralno upravljanje prostorom u kabinetu premijera KS (2004. godine), a 2007. bio je ministar stambene politike KS.
 

Arhitektonsko-urbanistički fakultet završio je u Sarajevu 1979. godine. 


U profesionalnoj karijeri radio je u “JAVORU” Sarajevo gdje je obavljao funkciju arhitektonskog tehničara, 1975. godine,  U „Urbanističkom zavodu BiH“ bio je urbanista projektant, 1979., odgovorni urbanista projektant, 1981. i tehnički rukovodilac, 1989.


Ivica Šarić

 

ivica šarić

 

Vjerni član SDA Ivica Šarić, akademski je muzičar, a ovdašnjoj javnosti poznat kao vrhunski operski pjevač. Rođen je 1952. godine, a nakon iskustva u školi, gdje je radio kao nastavnik, dobija angažman u Operi Narodnog pozorišta u Sarajevu. gdje je, između ostalog, bio direktor Opere i Baleta.(od 2000. do 2003. godine)

 

Potom počinje njegova aktivna politilčka karijera u kojoj gotovo nikada nije bio bez istaknute pozicije. Prvo je uslijedila funkcija ministra kulture i sporta u Vladi KS koju je obavljao dva puta - u mandatu od 2002. do 2006. godine, a potom i i od 2010. do 2014. godine.

 

U međuvremenu, tačnije između ove dvije ministarske pozicije, Šarić je u periodu od 2006. od 2010. godine obavljao funkciju zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Grada Sarajeva. Nakon toga je od 2015. do 2017. radio kao savjetnik - šef kabineta ministra civilnih poslova (Adila Osmanovića), a danas je na mjestu zamjenika gradonačelnika Sarajevo.

 

Ivica Šarić je dobitnik nekoliko značajnih priznanja, između ostalih i dvije šestoaprilske nagrade (1992. i 2005.) te priznanja Isa-beg Ishaković.


Srđan Simonović

 

srdjan-simonovic


Srđan Simonović mladi je kadar SDA i vijećnik u Vijeću Grada Sarajeva ispred ove stranke. U politici je postao aktivan od februara 2017. godine,

 

To podrazumijeva da je član Odbora za javne službe, infrastrukturu i javni saobraćaj, zatim Komisije za pitanja mladih, kao i Komisije za jednakopravnost spolova.


Mirela Mateša

 

mirela-matesa

 

Još jedna mlada pripadnica SDA iz reda nebošnjaka Mirela Mateša rođena je 1976. godine u Sarajevu, a živi u Visokom. Osnovnu i srednju školu – gimnaziju “Visoko” završila u Visokom, a potom nastavila studij u Sarajevu.

 

Kao redovan student završila je Filozofski fakultet odsjek Anglistika i stekla zvanje prof. Engleskog jezika i književnosti.


U njenoj biografiji se može naći da je, do sada, radila u osnovnim školama “Safvet beg Bašagić” i “Kulin ban”, a zadnjih deset godina zaposlena je u Gimnaziji “Visoko” na mjestu profesorice engleskog jezika.


Što se političkih aktivnosti tiče, Mateša je polaznica III generacije Političke akademije SDA te član asocijacije žena i mladih SDA.

 

Na posljednjim izborima izabrana je za zastupnicu u Skupštinu ZDK.


Željko Panić

 

zeljko-panic1

 

Željko Panić bivši je pripadnik Specijalne jedinice odreda "Bosna", a danas generalni sekretar Udruženja veterana Odreda policije "Bosna".

 

Za svoj istaknuti angažman tokom posljednjeg rata dobitnik je Povelje sa zlatnim ljiljanima - priznanja koje se dodjeljuje za doprinos u odbrani Sarajeva i BiH.

 

Kao dugogodišnji član SDA na izborima 2012. godine bio je kandidat ove stranke za vijećnika sarajevske općine Centar.

 

Danas u njegove aktivnosti spada članstvo u Odboru za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilaćkog rata 1992.-1995. godine i NOR-a 1941.-1945. godine na području Kantona Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI