PRIJATELJSTVO I IZDAJA

Nastavak sage: O čemu Nele Karajlić piše u drugom dijelu svoje trilogije, a tvrde da se čita bez daha?

Kultura 02.10.19, 14:18h

Nastavak sage: O čemu Nele Karajlić piše u drugom dijelu svoje trilogije, a tvrde da se čita bez daha?
Profesorica beogradskog Filološkog fakulteta Tanja Popović rekla je da, kada uzmete tu knjigu u ruke i počene da je čitate, "prosto ne možete da je ostavite"

 

 

Knjige "Solunska 28 - o prijateljstvu i izdaji" Neleta Karajlića, posvećena ljudima i događajima koji su prolazili kroz dorćolsku kuću tokom njemačke okupacije Beograda u Drugom svjetskom ratu, sinoć je promovisana u Beogradu.

 

To djelo, koje predstavlja drugi dio trilogije "Solunska 28", objavila je beogradska izdavačka kuća "Laguna", dok je predstavljanje knjige u Studentskom kulturnom centru privuklo mnogobrojne poštovaoce autorovog književnog rada.


Karajlić je rekao da nova knjiga predstavlja "nastavak sage o jednoj kući u jednom gradu kroz 20. vijek".


"Ona obuhvata drugu generaciju porodice Janković koja je uspjela da se skući na tom mjestu, a koju je kao i prvu generaciju sačekao još jedan veliki svjetski rat - to je bio Drugi svjetski rat", naveo je on.


Karajlić je uoči promocije rekao i da se glavna dešavanja u tom djelu, uglavnom, odnose na Beograd u toku njemačke okupacije od 1941. godine do 1944. godine.


"Ono što je meni bilo najzanimljivije jeste da u tom groznom, stravičnom periodu koji je jedan od najtežih perioda u istoriji Beograda, proniknem u ljudske duše, da vidim na koji način ljudi funkcionišu u takvim, vanrednim uslovima", rekao je on.


Direktor "Lagune" Dejan Papić istakao je da je riječ o izuzetnom djelu u kome je autor, kako je naveo, dokazao koliki je talenat za književnost.


Prema njegovim riječima, "Laguna" je, kada joj je bio ponuđen rukopis te knjige za objavljivanje, shvatila o čemu se radi.


"Kao da ste dobili premiju na lutriji, ali tek kada počnete da je čitate vidite koliko iznosi", rekao je Papić.


Profesorica beogradskog Filološkog fakulteta Tanja Popović rekla je da, kada uzmete tu knjigu u ruke i počene da je čitate, "prosto ne možete da je ostavite".


Nenad Janković, poznat kao Nele Karajlić, rođen je u Sarajevu 11. decembra 1962. godine.


Tokom osamdesetih godina prošlog vijeka bio je poznat kao jedan od osnivača pokreta "Novi primitivizam", pjevač grupe "Zabranjeno pušenje" i akter popularne "Top liste nadrealista".

 

(Mondo.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI