Damir Marjanović, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS

Najavio sam spektakl, nažalost nije bio kakav sam želio... Zamolio sam Zinetu Bogunić da ne podnosi ostavku

Front 30.09.19, 10:34h

Najavio sam spektakl, nažalost nije bio kakav sam želio... Zamolio sam Zinetu Bogunić da ne podnosi ostavku
Ova Vlada treba imati podršku sve dok radi progresivne i dobre stvari. Ova Vlada je uradila dosta dobrih stvari, da li je moglo više - jeste, smatra Marjanović

 

Obrazovanje jeste taoc politike i prva je žrtva Daytona. Vlastodršci se plaše jedne dobre reforme obrazovanja jer znaju da, ako se desi, neće moći sljedećih 20 godina sjediti, ništa ne raditi i dobijati izbore, kazao je za N1 Damir Marjanović, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

 

Na Skupštini Kantona Sarajevo 18. juna pokrenuli ste inicijativu da se u septembru organizuje tematska sjednica o reformi obrazovanja. Skupština Kantona Sarajevo je podržala, i to jednoglasno, i naredila Vladi Kantona Sarajevo da pripremi materijale. Došao je septembar, ništa od sjednice?

 

- Ta skupština je bila jako zanimljiva, bilo mi je drago što je pozicija i opozicija podržala svu tu priču. Nažalost, dešavalo se što se dešavalo. Skupština je odredila termin, ali Vlada Kantona Sarajevo prvenstveno zbog situacije u resornom ministarstvu nije dostavila dokumente i zbog toga nije došlo do sjednice. Moram priznati da sam se kritički osvrnuo na odnos Vlade KS prema ovom pitanju. Obrazovanje nikada ne smije da trpi zbog dnevne politike. Posljednji put kada sam gostovao u programu N1 govorio sam o pozitivnim stvarima ove Vlade, najavio sam spektakl krajem septembra. Nažalost, bio je spektakl onakav kakav nisam želio. Svako odlaganje vezano za reformu obrazovanja nije dobro. Trebamo vidjeti da li smo ispunili ono što smo obećali ljudima prije izbora.

 

Da li je obrazovanje talac politike?

 

- Pomalo dosadno zvučim, ali obrazovanje jeste talac politike i prva je žrtva Daytona. Vlastodršci se plaše jedne dobre reforme obrazovanja jer znaju da ako se desi neće moći sljedećih 20 godina sjediti, ništa ne raditi i dobijati izbore. Ovakva sistem obrazovanja mnogo odgovara ljudima koji su bili ranije na vlasti.

 

Burno je bilo posljednjih dana na političkoj sceni u Kantonu Sarajevo. Da li su slučaj Zornić i dešavanja sa ministricom Bogunić poljuljali odnose u šestorci?

 

- Nisu. Šestorka nije klasična koalicija, ona je programska koalicija. Ja stvarno vjerujem u tih 300 mjera. Predstavnici šest partija su sjeli i rekli "mi hoćemo ovo da sprovedemo, pod bilo koju cijenu". Normalno je da imate razlike, a normalno je da i kolege iz opozicije pokušavaju naći "pukotine". Ovo je nešto sasvim uobičajeno. Da li se u okviru jedne stranke slažemo u svemu - ne slažemo. Ja sam čak kritikovao i premijera. Ova Vlada treba imati podršku sve dok radi progresivne i dobre stvari. Ova Vlada je uradila dosta dobrih stvari, da li je moglo više - jeste.

 

Prvi sam bio koji je ministricu Bogunić zamolio da ne podnese ostavku. Ne znam šta će učiniti, mislim da je duboko principijelna osoba i da će ostati pri svojoj odluci. Ko god bude vodio ovo ministarstvo obrazovanja on se mora držati mjera koje je šestorka usvojila, dok je šestorka na vlasti.

 

Što se tiče slučaja Zornić - loš odabir ljudi. Moram priznati da nisam upoznat sa procesom kadriranja. Mislim da je SDP morao znati i da nisu smjeli ništa kontroverzno davati na pladnju opoziciji, ali ni prema ljudima. Imam nultu toleranciju prema zločinima. Napravljen je jedan propust koji se lako da riješiti - čini mi se da je SDP pokrenuo proceduru za pronalazak novog kandidata. To treba biti opomena svima kada se budu radila kadriranja da se prvenstveno gleda da li je neko kompetentan, ali i da se pazi na prošlost kandidata, na nešto što se nikako ne smije istolerisati - kazao je Marjanović.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI