Praznik teatra u Sarajevu, Zenici i Tuzli

Predstavom 'Imitacija života' Kornéla Mundrucza otvoren 59. festival MESS, nagrade će biti dodijeljene sljedeće godine

Kultura 28.09.19, 21:08h

Predstavom 'Imitacija života' Kornéla Mundrucza otvoren 59. festival MESS, nagrade će biti dodijeljene sljedeće godine
Uz učešće oko 400 umjetnika iz cijelog svijeta, 59. Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 28. septembra do 4. oktobra u Sarajevu, Zenici i Tuzli, a ugostit će 21 predstavu iz 12 zemalja

 

 

Predstavom mađarskog reditelja Kornéla Mundrucza "Imitacija života“ na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, večeras je svečano otvoren ovogodišnji 59. Internacionalni teatarski festival MESS, koji za temu ima 'fluidni život' istražujući život koji se odvija u uslovima stalne neizvjesnosti.

 

Uz učešće oko 400 umjetnika iz cijelog svijeta, 59. Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 28. septembra do 4. oktobra u Sarajevu, Zenici i Tuzli, a ugostit će  21 predstavu iz 12 zemalja.

 

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković kazao je na otvorenju da predstavu irske kompanije iz Dablina "Dead Centre" koja je trebala zatvoriti ovogodišnji festival MESS, zbog odluke o umanjenju sredstava publika neće gledati. Zbog toga, dodao je, direkcija Festivala donijela je odluku da će nagrade za ovogodišnji MESS biti dodijeljene naredne godine, dan pred početak 60. MESS-a.

 

Naglasio je da večeras, po 59. put dokazuju da su oni koji su decenijama predviđali kraj teatarske umjetnosti zbog televizije i interneta, bili u krivu.

 

- Umjetnost i teatar jesu i bit će dijelom 21. stoljeća kao univerzalni kulturni fenomen koji postoji od drevnih vremena u svakom društvu širom svijeta - poručio je.

 

Kreševljaković je istakao je da je pozorište bilo i da će biti važno iskustvo u životu mnogih ljudi, jer je MESS jedan od najstarijih festivala u jugoistočnoj Evropi, a da je Sarajevo jedini grad u Evropi gdje je u sred rata, pod opsadom, osnovan teatar.  

 

- Pozorište razvija našu sposobnost uzajamnog upoznavanja, čineći svijet oko nas, ako ne boljim, onda bar smislenijim - naglasio je dodajući da je bezbroj je primjera kako je pozorište pomoglo nekim ljudima da promjene svoj život.  

 

Kreševljaković je istakao da će pozorište nastaviti prikazivati najbolje i najgore strane ljudske prirode, pozivajući sve da osjete važnost empatije, razumijevanja, da rizikuju i zagovaraju, nove i raznolike glasove.

 

- MESS je dio mladosti mnogih od nas, uz MESS smo se rađali i odrastali, a ispratio je i mnoge dobre ljude. MESS su predstave, ali i druženje i dio je ovog grada. I zbog toga bismo voljeli jako da budućim generacijama MESS bude dio njihovog odrastanja - zaključio je Kreševljaković.

 

Otvorenju MESS-a prisustvo je veliki broj predstavnika javnog, političkog i kulturnog života BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI