foto/ pali dogovori o važnoj saradnji

Japanci poludjeli za bh. koridom: Stižu u BiH, snimaju film o Čevljanovićima

Zabava 27.09.19, 14:54h

Japanci poludjeli za bh. koridom: Stižu u BiH, snimaju film o Čevljanovićima
Gradonačelnik Isena Akira Okubo je srdačno dočekao gosta iz BiH, zajedno sa lokalnim stanovništvom koje će navijati i pružati podršku bh. sportistima tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju sljedećeg ljeta

 

Besim Gljiva, predsjednik Saveza klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskih bikova BiH (SKUBB BiH), vratio se iz dalekog Japana, a razlog njegovog putovanja u Zemlju izlazećeg sunca je više nego zanimljiv.

 

Naime, on je na daleki put išao na poziv grada Isena, koji je poznat kao jedino mjesto u kojem se u ovoj zemlji održavaju borbe bikova. 

 

- Potpisali smo sporazum o gradu domaćinu sa Olimpijskim i Paraolimpijskim Komitetima BiH i Udruženjem uzgajivača bikova BiH, kao i o implementaciji različitih projekata razmjene, povodom održavanja Olimpijskih i Paraolimpijskih Igara u Tokiju 2020. godine. Ceremoniji je prisustvovao i naš ambasador u Japanu Siniša Berjan i veliki broj važnih ljudi iz sportskog i političkog života Japana – kaže Besim Gljiva. 

 

Gradonačelnik Isena Akira Okubo je srdačno dočekao gosta iz BiH, zajedno sa lokalnim stanovništvom koje će navijati i pružati podršku bh. sportistima tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju sljedećeg ljeta. 

 

japan-korida-3

 

- Grad Isen poznat je po dugovječnosti svojih stanovnika i visokoj stopi nataliteta u Japanu. Oni će biti grad domaćin za sportiste iz Bosne i Hercegovine. Grad će nastaviti razvijati odnose sa BiH kroz unaprijeđenje međusobnog razumijevanja i prijateljstva. Boravak u Japanu je poseban doživljaj  i nešto jedinstveno. Uređena zemlja na poseban način i u nekim stvarima sve je pomalo nestvarno. Nakon kratkog boravka u Tokiju, otputovali smo na otok Tokunoshima koji je udaljen 3.000 km od Tokija i na kojem se nalazi Isen. Stvarno moram istaći nevjerovatno gostoprimstvo. Od dočeka na malom aerodromu na otoku do našeg povratka domaćini su bili preljubazni. Pripremili su razne priredbe u čast našeg dolaska, spremali nam svoja tradicionalna jela – kaže Gljiva. 

 

Tokom posjete obišao je nekoliko vlasnika bikova i uručili su im počasne članske karte našeg saveza. 

 

japan-korida-4

- Organizirali su koridu u čast našeg dolaska, i uživali smo u borbama bikova. Naravno, naši domaćini su se raspitivali za naše koride o kojima žele snimiti i dokumentarni film. Posebno su oduševljeni organizacijom našeg saveza koji je multietnički i djeluje na prostoru cijele BiH. Japanci su predložili da za dvije godine organiziraju širi samit država koje u svojoj tradiciji baštine natjecanje u borbama bikova. Posebnu zahvalnost dugujemo gospođici Hiroko Hisata, predsjednici sekretarijata olimpijskog komiteta Japana, koja nas je vodila kroz ovu cijelu misiju, ambasadi BiH u Japanu i ambasadoru Siniši Berjanu. Ne smijem zaboraviti ni prvog sekretara ambasade Japana u BiH Saitu Atsushi koji nam je cijelim putem bio u ulozi prevodioca - kaže Gljiva.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI