Zbog teških optužbi ministrice Zinete Bogunić

Kakav show! Konaković podnosi krivičnu prijavu protiv samog sebe: 'Tačno je da sam rekao da će letjeti'

Front 25.09.19, 15:27h

Kakav show! Konaković podnosi krivičnu prijavu protiv samog sebe: 'Tačno je da sam rekao da će letjeti'
Riječ je o dobro insceniranom napadu ministrice koja tuđom rukom danas čita pisani materijal, ali nikada se u životu ni jedna neistina nije zadržala na površini a to će se pokazati, zaključio je Konaković

 

Skupština Kantona Sarajevo danas će na sjednici razmotriti odluku o razrješenju ministrice obrazovanja, nauke i mladih KS Zinete Bogunić, koja je podnijela ostavku na tu dužnost.

 

Bogunić je imala priliku da zastupnicima Skupštine KS obrazloži zašto je kako kaže „podnijela ostavku iz moralnih razloga“.

 

Pored ostalog, iznijela je niz optužbi na predsjedavajućeg SKS Elmedina Konakovića, koji je, kako je kazala, radio nezakonite radnje, namještanje tendera, dovođenja nekih stručnjaka iz oblasti obrazovanja iz Sandžaka da joj budu savjetnici, ali i „pritisak da se izmjene Zakona o obrazovanju puste u proceduru, te ako to ne učini da će letiti s posla“.

 

Navela je i to da je Konaković vršio pritisak zbog toga što je obustavila isplatu sredstava udruženjima „Edus“ i „Dajte nam šansu“.

 

Na niz optužbi je predsjedavajući Konaković odgovorio da su neistinite i pozvao svjedoke da potvrde navode, te je kazao da se Bogunić zbog neznanja i nestručnosti nije mogla snaći u ulozi ministra.

 

Konaković je u izjavi za medije kazao da je sačinio krivičnu prijavu za Tužilaštvo KS i to protiv sebe, da utvrdi sve navode ministrice Bogunić, a nakon toga će poduzeti i druge pravne radnje kako bi adekvatno u svrhu zaštite cijelog sistema a ne samo Elmedina Konakovića.

 

- Tačno je to da sam rekao da će ministrica letjeti ako hitno ne pusti u proceduru izmjene Zakona o obrazovanju, posebno u dijelu koji se odnosi na Medicinski fakultet UNSA. Taj pritisak sam vršio i vršit ću i dalje - naglasio je Konaković.

 

Naveo je da je ministrica Bogunić iz samo njoj poznatih razloga obustavila podršku udruženjima „Edus“i „Dajte nam šansu“ iako su dobila skupštinsku podršku, ali i to što nije htjela dati dozvolu da jedan dan Bajrama bude neradni, a „sve je to uradila iz samo njoj poznatih razloga“

 

- Riječ je o dobro insceniranom napadu ministrice koja tuđom rukom danas čita pisani materijal, ali nikada se u životu ni jedna neistina nije zadržala na površini a to će se pokazati - zaključio je Konaković.

 

Nakon pauze, zastupnici SKS bi trebalo da donesu odluku hoće li razriješiti dužnosti ministricu Bogunić i imenovati novu ministricu.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI