i dalje stižu komentari

Konaković uputio inicijativu nakon postrojavanja Žandarmerije u RS: Potrebna je snažna reakcija probosanskih stranaka

Front 25.09.19, 12:05h

Konaković uputio inicijativu nakon postrojavanja Žandarmerije u RS: Potrebna je snažna reakcija probosanskih stranaka
Iz OHR-a su za N1 kazali da entitet Republika Srpska, kao i cijela Bosna i Hercegovina, treba manje policije i manje oružja, a ne više

 

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković uputio je unicijativu ministrima unutrašnjih poslova KS i FBiH Admiru Katici i Aljoši Čampari, a nakon što je jedinica žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jučer svečano predstavljena u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke.

 

U inicijativi se navodi da resorni ministri što je prije moguće iniciraju aktivnosti koje za svrhu imaju ozbiljnu analizu posljedica formiranja žandarmerije u entitetu Republika Srpska u saradnji sa federalnim MUP-om, kantonalnim MUP-om, drugim agencijama i kantonalnim ministarstvima.

 

"Nakon pokušaja uvođenja rezervnog sastava MUP-a RS režim Milorad Dodika je u tišini formirao Žandarmeriju sa istim ciljevima koje su postavljene pred rezervni sastav. Potrebna je ozbiljna i snažna reakcija na poduzete aktivnosti secesionističkog režima svih probosanskih snaga bez obzira na politiku pripadnost", naveo je Konaković.

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je jučer, na postrojavanju jedinice žandarmerije u okviru entitetskog Ministarstva unutrašnjih poslova, da RS šalje poruku da želi stabilnost i mir kao prioritet, ali je isto tako spremna da se suoči sa svim izazovima koji bi eventualno, s bilo koje strane došli po pitanju ugrožavanja ustavnog poretka ili bezbjednosti svakog građanina.

 

IZ OHR-a su za N1 kazali da entitet Republika Srpska, kao i cijela Bosna i Hercegovina, treba manje policije i manje oružja, a ne više. Iz Ambasade SDA i Ureda EU u BiH su naveli da će pomno pratiti žandarmeriju Republike Srpske i sve druge nove policijske strukture u BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI